CARL FREDERIK RØNNEBECH
(1915-1996)

Han er født i Bjergegade 15, st. tv. og startede sin skolegang i Slesviggades skole, der var skole for de små elever og fortsatte derefter i Købmagergades skole. Havde i skoletiden bl.a. plads som mælkedreng på Fredericia Mælkeforsyning, et lille mejeri i Fynsgade. Dengang fik folk leveret mælken ved gadedøren, og byens mejerier havde mælkemænd der kørte rundt med hestevogne og solgte mælkeprodukter. Mælkedrengenes opgave var et løbe op i husene og spørge, hvad folk skulle have i dag, og så løbe ned til vognen og hente det. Mælkemanden stod nede ved mælkevognen og tappede mælk og fløde af fra mælkejunger, der havde en hane monteret i bunden. I starten fik man leveret mælken i egne beholdere, men senere gik man over til flasker. Han var også var bybud hos en guldsmed Jøtta Christiansen.
Familien flyttede til Bjergegade 9, hvor de boede til leje hos en møllebygger Dupont, der havde sit værksted i gården. Efter konfirmationen ville han gerne i lære som tømrer, men det var svært at få en læreplads. Møllebyggeren skulle have bygget et hus og overdrog arbejdet til murermestrene Malte Sørensen og Thomas Andersen, på den betingelse, at de tog Carl i murerlære. Læretiden begyndte i 1930, og den 14. april 1934 var han udlært.
Hans svendestykke bestod i at tegne og udføre et stykke lige 1½ stens mur med ½ stens fals i hver ende. Svendestykket blev betegnet som tilfredsstillende og vel udført.

Anbefaling fra teknisk skole:
Murersvend Karl Frederik Rønnebech, født d. 12/6 1915 i Fredericia, har besøgt herværende tekniske skole, hvor han har været min elev i fagtegning.
K. F. Rønnebech var en flink og velbegavet elev, der havde en prisværdig god opførsel, det er mig derfor en glæde at give ham min bedste anbefaling.
K. F. Jacobsen - Overbanemester.
Anbefaling fra hans lærermester Th. Andersen:
Anbefaling for murersvend Karl Frederik Rønnebek, der har lært hos mig i fire år og derefter arbejdet hos mig en lang tid som svend, og dette til hans vidnesbyrd, at både som lærling og svend altid har været ædruelig og flink, hvorfor jeg kan give ham min bedste anbefaling.
Fra 21/1 til 21/6 1935 var han soldat i Sønderborg ved 12. Bat. 1. kmp.. Under mobiliseringen fra 4/9 til 16/9 1939 blev han genindkaldt, og hjemsendtes med mundering.

Militær forholdsattest 12. Bataillon, Sønderborg d. 20/2-1937:
Hjemsendt menig nr. 448/1935 Carl Frederik Rønnebech ved 12. bat. 1. komp., født i Fredericia den 12/6 1915 og tilført lægdsrullen for 4, udskrivningskreds 475 lægd bogstav E, nr. 19, har været rekrut ved 12. bat. 1. komp. 21/1 35 - 21/6 35 og har derefter ikke været til tjeneste ved hæren. Der meddeles ham herved det vidnesbyrd, at han har været en flink soldat, hvis forhold i og udenfor tjenesten har været meget tilfredsstillende.
Anm: Der anvendes følgende 4 betegnelser:
a) For brugbarhed som soldat: "særdeles flink", "flink", "brugbar", "mindre brugbar" b) for forhold (flid og opførsel): i og udenfor tjenesten: "Særdeles tilfredsstillende", "meget tilfredsstillende", ret tilfredsstillende", "mindre tilfredsstillende".

Fra 1937-41 arbejdede han i Næstved og Vordingborg, da det var småt med arbejde i Fredericia. Hans svigerfar, der havde arbejde på Næstvedkanalen, havde fortalt ham at der var arbejde at få der i byen hvor man var igang med at opføre et slagteri.
Han havde inden da lært Zenia at kende da han som murersvend blev sendt op på Fredericia Fattiggård for at reparere en kakkelovn, der var aksploderet.
De blev gift på Vordingborg Rådhus i 1937 og flyttede ind i et lejet sommerhus i Masnedsund. Senere til Vinkelvej 43 hvor de boede på 1. sal hos en murer Hauløkke.
Rejste i 1941 tilbage til Fredericia, og flyttede ind i den ene halvdel af det hus, svigerforældrene havde lejet ved Hannerup skov, kaldet Hastrups hus eller Baroniet, fordi huset var bygget til ejerens forældre der var af adelig herkomst.
Købte en byggegrund i Dyrehavegårds udstykning ved Skyttevej i 1949 og byggede en villa i fritiden. Adressen var Skyttevej 7.
Huset blev solgt i 1957, da han købte ejendommen Dronningensgade 4. Ejendommen solgtes i 1964, og de flyttede i en 2½ værelses taglejlighed på Ydunsvej. I 1966 købtes ejendommen Egeskovvej 334 i Egeskov.
Han var en tid murerformand hos murermester H.P.Nissen, samt medlem af fagforeningens bestyrelse og opmålermand. Opgav sit håndværk på grund af dårlig helbred og tog arbejde på I.C.Møllers fabrik for fjernvarmerør. I 1978 gik han på efterløn. 15. juni 1992 solgteshuset og de flyttede i lejlighed på Vesterbrogade 18, st.tv. Her døde han stærkt afkræftet efter længere tids sygdom den 18 marts 1996 kl. 5.02 Urnen nedsat i Bøgeplænen på Assistens kirkegård, mandag den 1. april 1996, i gravsted U8.
Ud over at campere, først i telt og senere i campingvogn, anskaffede han sig også i ret sen alder både og startede med en brugt jolle med påhængsmotor. Senere har han ejet slæbejollen Smut, en ny jolle med påhængsmotor der blev udskiftet til kabinebåden Norddec, der udskiftedes med en Saga 20 kaldet Dorthe, derefter Risøren Carmen og til slut Saga 24'eren Gry.

Bisat på Bøgeplænen på Assistens Kirkegård. Urnens position er 55,56765° nordlig bredde 9,74752° østlig længde.


© Erik F. Rønnebech - Landlystvej 5b, Erritsø - 7000 Fredericia - Tlf: 2099 3286