ANDERS LAMBERT HENRIKSEN
(1900-1973)

Faddere ved barnedåben:
Moderen bar barnet
Gårdmand Niels Marius Andersen og hustru Anne Kirstine, Bounum (Morbror og tante)
Ungkarl Niels Laugesen af Hauge.

Gik i Hauge skole. Tjente først hos forældre samt på Fyn og i Sønderjylland. Gået på Rødding højskole vinteren 1920-21 og Ladelund landbrugsskole. Arbejdede derpå med roehakning hos roeentreprenører på Sjælland og siden som karl hos Chr. Søberg i Øster Linnet, hvis søn siden lavede den kendte "Søbergs have". I 1925 tjente han på gården Klegvanggaard i Eskelund ved Brørup.
Købte gården "Bøgestedgård" i Hetofte i 1935, der var opført 1878 af. Udvidede stalden og drev den til 1973, da sønnen Jens overtog den. Var i bestyrelsen for Tistrup Sygekasse. Han kunne lide at spille kort og spillede helst Lhombre. Han var ikke særlig "teknisk" og var en af de sidste i sognet der fik traktor, som han dog først en del år senere fik lært at køre. Han fik heller aldrig andre motoriserede køretøjer som knallert motorcykel og bil. Han var meget interesseret i politik og hvad der foregik omkring i verden, og kom altid ind fra marken for at høre "pressens radioavis" som det hed den gang. Han kunne kun med besvær finde ud af at indstille radioen på de forskellige stationer, så den skulle altid stå indstillet på Danmarks radio, så han kun skulle tænde for den. Havde nogen formastet sig til at dreje på skalaen så han ikke fik alle nyheder med, blev der ballade. Han var normalt et roligt gemyt, men kunne blive meget hidsig, hvis noget gik ham imod. Han var en kraftig bygget mand, men havde meget dårlige ben med betændte blodårer. Når han ikke skulle i byen, gik han derfor altid i nogle specielt store gummistøvler, som han måtte til Esbjerg for at købe. Han røg pibe og også gerne cerutter og cigarer. Hans piberygning forårsagede, at han fik "pibekræft" og måtte behandles på radiumstationen i Århus og blev helbredt. Var pibespidsen knækket blev piben sat sammen med et stykke gummislange fra malkemaskinen.

Vestkysten 1962 Mandag den 24. september kan gårdejer Anders Henriksen og hustru, Hetofte, fejre sølvbryllup.
Anders Henriksen er født i Hauge, som søn af afdøde gårdejer Jens Henriksen og Karen Henriksen er født i Hjedding som datter af afdøde gårdejer Peder Pedersen. Anders Henriksen købte, i den for landbruget vanskelige tid i 1933, gården i Hetofte, hvor der var meget at ordne og sætte skik på. I 1937 flyttede Karen ind og overtog sin part af arbejdet. I hjemmet råder en god tone, og naboer og venner er glade for at komme der.
Der er to børn i ægteskabet - En søn der fornylig har afsluttet et 9 måneders landbrugsskoleophold og en datter der er på barneplejeseminarium i Århus. Festen fejres på Hotel Tistrup.
Ps. barneplejeseminarium skal være børnehaveseminarium.

På 70 års dagen Lørdag den 10. januar 1970
Melodi: Dernede i dalen

Deroppe i Hetofte der bor en driftig mand,
ja, han er ret eksemplet, der lyser for sin stand;
thi han til punkt og prikke jo passet har sin gård
nu sammen med sin Karen i mange, mange år.

Og alting står så godt i have, mark og stald,
de hjulpet hår hinanden og røgtet deres kald;
men Jens han har jo taget nu roret i sin hånd,
det går jo stadig godt, der er gode hjertebånd.

Derhenne på skiven der står syv gange ti,
og Anders må (hvor nødigt) dog vandre der forbi;
men det er jo umuligt den anden vej at gå,
nej, man må nyde tiden, thi den går ej i stå.

I kroen vi samles med dem til fest i dag,
og der vi vil dem hylde på denne højtidsdag,
med tak for alle årene, som så hurtigt gik,
for venskab gennem tiden og for alt godt vi fik.

Vestkysten 6. juli 1973:
Kraniebrud ved påkørsel:

Den 73-årige Anders Henriksen, Hetofte, Tistrup, blev i går indlagt på Varde sygehus med kraniebrud efter et færdselsuheld ved Tistrup. Anders Henriksen kom cyklende ad amtsvejen Varde-Herning mod Tistrup, da han uden at give tegn svingede til venstre mod en markvej umiddelbart foran en bil ført af den 69-årige Anton Nielsen, Storegade 50, Tistrup.

Nekrolog i Vestkysten 1973:

Fhv. gdr. Anders Lambert Henriksen, der er død efter en færdselsulykke, var født i Hauge og blev 73 år gammel. Som ung købte han gård i Hetofte, og den drev han solidt og omhyggeligt. En søn har nu overtaget gården, men Anders Henriksen og hans hustru blev boende på gården. Anders Henriksen fulgte interesseret med i det folkelige og politiske liv, og han var en stabil og afholdt mand. Foruden sin hustru, efterlader han sønnen, der har gården og en datter der er gift.

VORT SOGN I 100 ÅR
Historisk Forlag 1950
ANDERS LAMBERT HENRIKSEN, Gdr., Bøgestedgaard, Hetofte, Tistrup,
Født i Hauge 10. 1. 1900. Forældre: Jens Henriksen, Tistrup Hustru Karen. Bedsteforældre: FF Eske Henriksen. FM Ane Kirstine. MF Anders Lambert Andersen, Horne. MM Maren . A. Lambert Henriksen er gift med Karen Kirstine Pedersen, født i Hjedding, Ølgod, 24. 9. 1907. Forældre: Peder Pedersen, St. Langelund, Gjellerup, Hustru Bodil Kirstine. Bedsteforældre: BF Peder Chr. Nielsen, St. Langelund. FM Sidsel Okkels. MF Lars Jensen, Møen. MM Karen Kirstine. I A. Lambert Henriksens Ægteskab er der 2 Børn: Jens 5. 11. 1938 og Bodil Kirstine 8. 5. 1940. De overtog Gaarden 15. 2. 1935 med 36 Tdr. Land. Stuehus opført ca. 1850. Ca. 24 Kreaturer, 2 Heste, Svin.

AF TISTRUP SOGNS SAGA Peder Helt Haahr
Nyt matr. nr. 9, 3 skp. hartkorn.
Ejere efter 1862:
Kristen Larsen fra født i Tønding 1848, købte ejendommen, der dengang var et hus, og havde i starten en gammel købte adskillige tdr. land fra Geilgaard. (den del der ligger øst for banen og nord for vejen).
Sønnerne Lavrids og Martin Larsen.
Anders Henriksen fra Hauge købte gården 1935

Ejendommens historie.

Ejendommen ny matr. nr. 9 er formodentlig oprindelig bygget som aftægtshus til Gl. Hetoftegård ny matr. nr. 10, hvorfra matrikelen er udstykket.
Den betegnes i starten som et hus.
Siden blev den fæstet ud som fæstehusmandssted. Der hørte dengang kun det jord til der lå syd for ejendommen på 3 skp. hartkorn.
Matrikelnr. 9 i Hetofte er oprindelig udstykket fra Gl. Hetoftegård, det nuv. matrikelnr. 10.
I 1841 var fæsteren Poul Hendriksen der også gik i dagleje. Han var fra Lynhne og gift med Else Marie Andersdatter fra Oddum (Ådum) sogn.
Hvornår han har fæstet stedet vides ikke, men i 4/5 1841 fik de to tvillingedrenge Christen Poulsen Uldbek og Hendrik Poulsen Uldbek.
Poul Hendriksen dør 23/10 1872 og er da på aftægt i husmandsstedet.
Husmandsstedet bliver i 1870'erne købt af Christen Larsen, født i Tønning 11/10 1848. 23/11 1878 bliver han gift med gårdmandsdatteren Anne Marie Kristiansen fra Tønning. I 1870 var banen blevet anlagt og havde skåret en strimmel jord fra Gejlgård. Den jord købte Christen Larsen. Det var jorden der lå nord for gården ind mod banen og den fik matrikel 8b og var på på 2 Skp. 1 Fkr. 21/4 alb.
Udbygningerne menes opført i 1878 hvorefter ejendommen regnedes for en gård.
I 1880 bor Else Marie Andersdatter stadig i huset på aftægt og sammen med hende bor den ene af hendes tvillingesønner Christen.
Christel Larsen får børnene Laurits 18/6 1880, Marie 2/11 1881, Margrethe 3/3 1884, død s.å., og Kristian f. 4/3 1885 og Martin f. 16/11 1888.
Da forældrene er døde, overtager sønnerne Laurits og Martin ejendommen. De er begge ungkarle og søsteren Marie, der ligeledes er ugift, holder hus for dem.
Anders Henriksen køber så ejendommen i 1935 og de tre søskende flytter op i et hus i Tistrup.
Anderses sønnen Jens overtager gården i okt. 1965


GRAVEN PÅ TISTRUP KIRKEGÅRD


© Erik F. Rønnebech - Landlystvej 5b, Erritsø - 7000 Fredericia - Tlf: 2099 3286