Poul Johannes Rønnebek (Chang)
(1923-1993)

Han kom i isenkræmmerlære i 1939. Arbejdede derpå som filmsoperatør i faderens biograf april og maj 1946. Herefter ansat som kontorassistent ved Rødby politi til sept. 1976, men fortsatte som afløser. Købte 1. august 1963 Rødby Bio og drev den til 1985. Gik herefter på pension. Har altid lydt kælenavnet Chang. Han døde 4. august 1993 i Rødby.


Rødby Bio:

Rødbys nuværende biograf så dagens lys under besættelsen i 1943. Trods de trange krigstider lykkedes det direktør Magnus Rønnebeck at åbne teatret i december 1943. En stor tømmerbrand i Rødby havde været skyld i en mindre forsinkelse af byggeriet. Det virkede lidt underligt at der var færre plader end i den gamle biograf. 320 mod kun 265 i den nye.
Magnus Rønnebecks kone Clara overtog ved hans død i 1948 driften af biogafen. Hun drev Rødby Bio frem til 1963 med hjælp fra sin yngste søn Poul Johannes Rønnebek kaldet Chang, som derefter købte biografen af sin mor. Han ville gerne være med på det sidste nye, og et nyt Gaumont - Kalee 37 kinoanlæg med tilhørende cinemascopeinstallation blev taget ibrug i slutningen af 1958. Dette var den første installation af slagsen på disse kanter. Poul Rønnebek drev Rødby Bio med stor dygtighed og ville også være med på det tekniske fremskridt, så i 1964 blev Kalee maskinerne forsynet med xenonlys. Det afløste det gamle kulbuelys der af og til skulle justeres.
Lørdag den 12. august 1967 kunne biografdirektør Poul Rønnebek fremvise sin nyanskaffelse der kunne vise 70mm bredformatfilm.Pressen var begejstret over billedskarpheden på det 12 meter brede lærred.
Premiere fandt sted mandag den 14. august med filmen "Alle Tiders Race". Til forestillingen var udsolgt et par dage i forvejen. Filmen kørte en uge med næsten udsolgte huse hver aften. Rødbys befolkning var begejstret for det nye tiltag i Rødby Bio.v Men 70 mm filmene var for dyre at producere og forsvandt hurtigt fra markedet igen.
Poul Rønnebeck drev Rødby Bio frem til 1986, hvor Birthe Nielsen overtog driften. Efter 10 år overtog Anna-Lise Tang biografen. Operatørrummet var da stadig holdt i den stil, som da biografen åbnede i 1943.
Biografen lukkede den 1. april 2003. Ved lukningen havde Rødby Bio 225 pladser

Nekrolog:

"Poul Rønnebek, Hagelundsvej 20, Rødby, bedre kendt som Chang, er død efter lang tids svær sygdom, 70 år.
Ved Poul Rønnebeks død er Rødby blevet fattigere.
Han var, indtil sygdommen ramte ham, altid i spidsen når der skulle være løjer i byen, en utrættelig idemand, der også gerne gik i første række, når de mange sprudlende ideer skulle bringes til udførelse.
Poul Rønnebek var en ægte Rødbynit. Hans forældre drev i mange år Hotel Rødby, og her fik den unge Poul lov til at arbejde med. Han var programsælger når der var forestillinger på hotellet, og han kom til at kende mange af tidens kendte kunstnere. Selv kom han, efter endt skolegang, i lære som isenkræmmer, og fortsatte sin gerning som kontorassistent hos politiet, både på den lokale station i rødby, samt i Maribo.
Under krigen lod hans far, Magnus Rønnebek, Rødby Bio opføre. Her hjalp Poul Rønnebek også til. han overtog selv biografen i 1963, og drev den frem til 1985, hvor han lod sig pensionere. Dog ikke mere end at han stadig deltog i løjerne, når Erhvervsforeningen, eller Torveaktivisterne sendte bud, og han arbejdede også i en årrække derefter som retsbetjent.
Gennem årene har et utal af foreninger nydt godt af Poul Rønnebeks store arbejdskraft. Han var i en årrække formand for Rødby Batmintonklub, og der går stadig sagn om træningsaftener, hvor man ikke nåede frem til gymnastiksalen, men nøjedes med at motionere med en gang rafling. Sct. Georgsgildet nød mange år også godt af hans engagement. -
Politisk var Poul Rønnebek aktiv hos de konservative, og sprang gerne til når der blev kaldt på ham. I mange år var han medlem af ligningskommisionen, og stillede op på listen til byrådet - dog helst på en sidsteplads, for det med de mange møder. det var ikke rigtigt Chang. -
Ved sin død efterlader Poul Rønnebek hustruen Thea, samt sønnerne Søren, Mogens og Lars."

© Erik F. Rønnebech - Landlystvej 5b, Erritsø - 7000 Fredericia - Tlf: 2099 3286