Ødis Kirkebog 1873 fødte kvindekøn, nr. 4:
Født 11. februar, døbt i kirken 8 marts.
Karen Marie Jespersen
Datter af Peter Jespersen, inderste i Ødis og hustru Cathrine født Petersdatter.
Faddere: Pigen Anna Margrethe Buch og Karen Mikkelsen i Ødis samt Anne Hansen på Fovslet og ungkarl Laurids Aldall Ødis. 109-14. Moderen 27 år gl.
Kolding kirkebog 1887, konfirmerede piger:
Konfirmeret den 2. okt 1887
Karen Marie Jespersen, datter af postbud P. Jespersen Kolding, født i Ødis 11 febb. 1873, døbt 8. marts. mg/mg
Thisted den 5. februar 1898.
Kjære Sine og Niels.
Vi tænker at i længes efter at høre hvordan Karens Bryllup stod til. Jeg havde da ogsaa tænkt at faa skrevet til eder til Sines fødselsdag, men jeg maatte jo kjøre ekstra Ture for at blive fri Bryllupsdagen, og træt og udvaaget, som jeg derefter var, naaede jeg det ikke, hvorfor jeg beder mig undskylde.
Til Brylluppet var vi ialt 19 personer. Brudeparret, hans Forældre, Søster og Svoger, og to til fra hans Hjem, det var 8 derfra. Saa var vi selv 4, det var 12 ialt fra begge Hjem. Saa var her 3 af Karens Veninder, 3 fra lokomotivfører Zieglers, samt en til at vaske op. I Køkkenet var moder og fru Ziegler Kogemestre, og en af Karens veninder gik for borde. Hun var den eneste, som ikke fik tid til at komme med i Kirke, da hun maatte passe det hele herhjemme, baade tage imod Gaver og Blomster, og saa se efter Stegen og Kaffen, fordi baade moder og fru Ziegler begge kunne komme med. Kirken var smukt pyntet. Hele Koret, foran Alteret, var Gulvet belagt med Tæpper. Til begge sider af Brudeparret var hensat store grønne Blomster og Planter, samt hensat polstrede Stole, hvorpaa der var henlagt et eksemplar af de Salmer som blev sungne. Alterlysene var tændte, Orgelet blev spillet og der var mødt ikke faa Tilskuere i Kirken. Vi havde to Vogne, hvoraf den første kjørte Brudgommen og hans Fader, den anden fru Nielsen og Moder, saaledes hentedes skiftevis først Slægten, saa Venner og til sidst Karen og jeg. Da vi kom til Kirken, var alle Gildesfolkene placeret oppe ved Alteret, og Tilskuerne øverst i Kirken, Saa snart Karen og jeg traadte ind ad Kirkedøren, lod Organisten Musikkens Toner bruse, hvilket lød meget højtideligt, og samtidig rettedes alles Blikke paa Karen og mig. Det gav et sæt i Karen. Hun sitrede lidt, men hun tog sig sammen, hun gik jo ved sin Faders side i Guds Hus, hvor hun kunne være tryg.
Da vi fra Kirkegulvet traadte op ad Trapperne til Koret, rejste Forsamlingen sig op indtil vi havde taget Sæde nærmest Alteret. Den første Salme blev sunget, Karetmager Nielsen førte Johannes til Alteret, hvorefter jeg ligeledes førte Karen hen og afleverede hende til sin Brudgom. Præsten holdt en Tale, hvorefter Vielsen fandt sted. Brudeparret satte sig saa der, hvor Karen og jeg før vielsen havde siddet, og jeg sad der hvor Johannes sad før. Han var nu traadt i mit sted. Gud give han vil opfylde den Plads saa godt som jeg, da vil Karen sikkert være tilfreds. Salme no. 2 blev sungen. Præsten messede og bad en Bøn, samt lyste Velsignelsen. Vi sang 3de Salme og kjørte Hjem. Hjemkjørselen gik for sig som følger:
Først Brudeparret, derefter begge Mødrene og jeg, dernæst Slægt og Venner. Hjemme havde Frøken Hesseldolh haft travlt. Kaffebordet var dækket. en masse Blomster og Gaver var strømmet ind, men alt var nydeligt i orden. Jeg skal nævne Gaverne saa godt jeg kan:
Den største Gave var et Pillespejl med Konsolskab, værdi mindst 80 kr. fra hans Fader og Maler Dahl i forening. Det er saa stort at det naar fra Loft til Gulv. Dernæst to Gulvtæpper, det ene fra Kjøbmand Thykier, et meget godt Bryllupstæppe. Det andet fra Karetmager Hansens. 2 Kaffekander, den ene med Fyrfad, begge af Nikkel. 2 sæt Sukkerskaal og Flødekande, det ene var der Bakke til, alt Nikkel. En Opsats med Sølvfod og Glasskaal, en Kikstønde, 6 Kaffeskeer med forgyldt Kop, 2 Kompotskeer ogsaa forgyldt Kop,1 Nikkelkageske, 1 stor indvendig forgyldt Nikkelskaal, som kan bruges til Brød, Frugt med mere, 1 Platdemage, 6 par pletteret Knive og Gafler, 3 Bordduge, den ene af Klæde, 1 Brødskæremaskine, 1 Hakkemaskine, 1 Flødekande og Sukkerskaal af Porcelæn med kinesisk Bakke, samt en del Nips og mindre Husgerraad, som Kopper, Saltkar, Blikkenslagerarbejde, alt til Køkkenet. Dernæst saa mange Blomster, at de ikke nær har Plads til dem. Lige fra 1 kr. op til 6 kr. Stykket. De har Blomster for henimod 100 Kr. Deres hele Habengut er assureret for 2500 kr., hvilket nok er for lidt endda. De var her forleden til min Fødselsdag. De er glade og tilfredse. Vi ønsker dig Helbred og glade Dage i det kommende Aar, kjære Sine, vi skal hilse fra Karen og Johannes, samt fra Martha og Hans. Vi er alle raske og haaber det samme for eder og de smaa Børn. Gud være med Eder og os.
Ps.
Vi skal flytte til Maj. Huset som vi nu har boet i 4½ Aar er solgt. Manden som har kjøbt det vil have vor lejlighed. Vi bor fra Maj ligefor Banegaarden.
Damgaard døde sidste sommer. Hjertelig hilsen fra eders Katrine og Peter Jespersen.
|