Overskrift

Note for Niels Mikkelsen

Møllefæsteren Niels Mikkelsen

Af Anna Kierkegaard-Hansen, Strib

Gennem min slægtsforskning er jeg stødt på møller Niels Mikkelsen, Rudbæksmølle.
Han var halvbror til min farmor Ane Ungerskov, f. Mikkelsen.
Niels Mikkelsens far var boelsmand Mikkel Madsen, f. Roerslev 1773 d. i Vejlbyskov på Råskiftestedet 16. marts 1843. Råskiftestedet lå, hvor vi i dag har Boelsvej 36.
Mikkel Madsen var første gang gift med Anne Marie Sørensdatter fra Voldby. l 1814 købte han Kustrup Møllegård og i 1818 døde hans første kone. Hun efterlod sig to børn, og i skiftet efter hende mellem Mikkel Madsen og hendes to børn, oplyses det, at datteren ved giftermål med boelsmand Christen Pedersen, Kustrup mark, havde fået så meget, at hun ikke havde krav på mødrene arv, hvilket hendes mand bekræftede. Hvad angik sønnen, da tildeltes han 1200 rigsdaler, der dog skulle stå i gården, indtil han blev 24 år. Dog skulle pengene udbetales, hvis han ville leje en karl for sig, når han skulle springe soldat. Sønnen døde dog et års tid efter moderen og arven førtes tilbage til faderen.
Mikkel Madsen giftede sig i 1818 for anden gang med Maren Nielsdatter, f. i Vejlby og d. i Kustrup 1822. Hun blev i 1819 mor til den senere møllefæster Niels Mikkelsen og to år senere til sønnen Mads, der som voksen blev fæster af Provstskovlund (og senere af en gård i Fønsskov, hvor han døde 1858.) Da Niels var 2½ år og Mads 1½ år gammel mistede de deres mor. Der holdtes da igen skifte på Kustrup Møllegård mellem Mikkel Madsen og de to små drenge på den anden side. Nu giftede Mikkel Madsen sig for tredje gang, og hans nye kone var fra Vejlby og hed Maren Nielsdatter (Hansdatter) Hun var født uden for ægteskab, og faderen blev opgivet til at være Niels Jensen, Jylland. Han var uden tvivl opdigtet. Maren Nielsdatters mor hed Anna Larsdatter, født og død i Vejlby. Folketællingen 1801 fortæller, at i 1801 boede Anna Larsdatter hos sin moster og onkel Hans Petersen, daværende ejer af Råskiftestedet, og ægteparret var barnløse. l januar blev Maren Nielsdatter født. Ved konfirmationen var hun en Nielsdatter, men gang på gang anførte præsten hende som Maren Hansdatter, både ved ægteskab og hendes syv børns fødsel, samt i folketællingerne 1834 og 1840. Som administrator i sognet vidste præsten besked om de rette forhold.
Hans Petersen og hans kone solgte Råskiftestedet til Anna Larsdatter og hendes ægtemand Rasmus Madsen (ikke i familie med Mikkel Madsen) med en aftægtskontrakt for dem og en første prioritet i ejendommen til Maren Nielsdatter. Mikkel Madsen og Maren Nielsdatter fik deres to første børn på Kustrup Møllegård, men i 1823 solgte Mikkel Madsen sin gård og købte i stedet ved et auktionsskøde Råskiftestedet, hvori hans kone havde 1. prioriteten. Anna Larsdatter og Rasmus Madsen fraflyttede Råskiftestedet og byggede sig et hus i nærheden.
På Råskiftestedet voksede nu de to små drenge Niels og Mads op sammen med stedmoderen og faderen. Aftægtskonen levede stadig på boelsstedet indtil 1828, og børneflokken blev yderligere forøget med en række børn, af hvilke min farmor Ane Mikkelsen var den yngste, f. 3. december 1841. Den 16. marts 1843 døde hendes far Mikkel Madsen.
Efter Mikkel Madsens død blev der foretaget skifte efter ham mellem hans enke Maren Nielsdatter og hans tre kuld børn. Maren Nielsdatter giftede sig omgående med Jørgen Jørgensen, søn af gårdmand Jørgen Jørgensen i Staurby. Med ham fik hun to døtre, Flere af Mikkel Madsens børn var nu voksne, blandt andre møllefæsteren Niels Mikkelsen, som giftede sig i 1846 med Else Made Hansen, datter af boelsmand Hans Andersen, Nyskov. Hun var 17 ½ og han 27 ½ år. De stiftede bo i Røjle, hvor han var møllersvend og siden fæstede Rubæksmølle i 1850.
Jørgen Jørgensen solgte Råskiftestedet i 1853 til Peder Jørgensen, Vejlby mark. l stedet købte han et skovfogedhus med jord i Kirkeskoven i Trelde ved Fredericia. Hertil flyttede familien, og min farmor måtte slutte sin skolegang i Trelde skole og blev konfirmeret i Egeskov kirke. Allerede i 1859 døde Jørgen Jørgensen, og der blev afholdt skifte efter ham mellem hans enke Maren Nielsdatter og hans to døtre. For at få en karl til sin jord giftede hun sig hurtigt, og denne tredje gang også med en fynbo, en karl på 31 år ved navn Peder Ditlevsen fra Kustrup. Selv var hun ca. 57 år.
Man kan undre sig over disse mange giftermål med i alder så ulige partnere, men det må ses i betragtning af, at det var den måde, hun bedst kunne få en karl til bedriften, og han fik ved samme lejlighed foden på egen jord. I sidste halvdel af 1800- tallet var der en flok unge bondesønner, som måtte gå ind under disse skæve giftermål, eller indvandre til byerne som arbejdere eller emigrere til udlandet.
Maren Nielsdatter døde i Trelde i 1880, og kirkebogen oplyser, at hun var datter af en boelsmand på Fyn og altså ikke af Niels Jensen, Jylland, som oplyst ved hendes fødsel. Peter Ditlevsen foretog et hurtigt skifte mellem sig og hendes to kuld børn. Man kan se af skiftet, at han havde behandlet boet godt. Når han foretog så hurtigt et skifte, skyldtes det, at han omgående giftede sig med en gårdmandsenke fra Egeskov. Hun var op i årene og ifølge kirkebogen foregik vielsen ved sengen, da hun var sengeliggende. Således blev husmandssønnen gårdejer i Egeskov, Trelde.
Umiddelbart synes det mig, at afstanden Vejlby, Kustrup og Trelde måtte være stor dengang, Hvor man ikke havde broerne, bilerne og de mange D.S.B. færger til rådighed. Det er nok en fejlberegning. Der har været mere samkvem mellem landsdelene, end jeg umiddelbart tænker. l hvert fald ser jeg af kirkebøgerne, at møllefæster Niels Mikkelsen stadig har kontakt med sin stedmor og halvsøskende i Trelde.

Kilder.
Kirkebøger for Vejlby, Vends Herred og Egeskov, Vejlby, Elbo Herred. Skifteprotokoller for Vejlby, Vends Herred og Trelde, Vejlby, Elbo Herred. Skøde- og panteprotokoller for Vejlby, Vends Herred, Folketællinger. 1801, 1834, 1840, 1845, 1850.


Fra bladet BAVNEN nr. 3 1995, udgivet af Vejlby-Strib Lokalhistoriske forening

© Erik F. Rønnebech - Landlystvej 5b, Erritsø - 7000 Fredericia - Tlf: 2099 3286