Dronning fra 1972. Valgsprog: Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke.
Blev dronning efter sin far Frederik IX.
Født 7 dage efter nazi Tysklands besættelse af Danmark og Norge. Døbt Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid. Regerende dronning siden 14. januar 1972. Kong Frederik IX's og dronning Ingrids ældste datter. Blev tronfølger i henhold til tronfølgeloven af 1953. Skolegang i Danmark (Zahles skole) og England. Student 1959. Studerede derefter i Frankrig, Danmark og England. (Filosofikum v. Københavns Universitet, Arkæologi v. Cambridge Universitet, statskundskab v. Aarhus Universitet samt studier ved Sorbonne og London School of Economics). Uddannet som officer ved Kvindeligt Flyvekorps. Optaget i statsrådet da hun fyldte 18 år i 1958. Hun ledede derpå adskillige gange statsrådsmøderne under faderens sygdom eller bortrejse. Kendt for sine arkæologiske og kunstneriske interesser og har bl.a. deltaget i udgravninger i Etrurien og tegnet julemærket 1970. Illustrerede 1977 en dansk bibliofiludgave af J. R. R. Tolkiens Ringenes herre under pseudonymet Ingahild Grathmer og 1979 Historierne om Regnar Lodbrog og 1982 Bjarkemaal. Flere lange rejser med repræsentative og orienterende formål. Æresdoktor i jura i Cambridge 1975, ved Londons universitet 1980 og ved Oxford University 1992.
Henrik (1934-2018)
Gift 10. juni 1967 i Holmens kirke med Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, født den 11. juni 1934 i Talence, Gironde, Frankrig, som søn af greve André de Laborde de Monpezat (1907-1998) og grevinde Renée de Monpezat, født Doursennot (1908 - 2001). Han er nr. 2 i en søskendeflok på 7.
Efter brylluppet fik han titel af prins Henrik af Danmark.
Denne titel var han dog ikke tilfreds med og ønskede brændende at blive tituleret konge. Som et slags plaster på såret, fik han lov at kalde sig prinsegemal.
Muligvis på grund af sit franske ophav, har han tilsyneladende aldrig været tilfreds med at stå i skyggen af sin kone og har brændende ønsket en titel, der giver ham ligeværdig rang, men glemmer tilsyneladende, at titel af konge eller dronning kun kan arves i Danmark, og da han "kun" er født med en grevetitel, må han nok stille sig tilfreds med titel af prinsegemal og tiltalen kgl. højhed.
Det vakte senest stor opsigt, da han i 2015 meldte sig syg og ude af stand til at deltage i sin kones 75-års fødselsdag, og dagen efter i fuld åbenhed og tilsyneladende frisk og rask, kørte i bil fra København til Hamborg, hvorfra han fløj til Venedig, muligvis som en form for protest mod, at det ikke kunne lykkes ham at få tildelt den af ham så eftertragtede kongetitel.
Det er dog lykkedes ham at få tilføjet »greve af Monpezat« til de to sønners titler, og det bliver formentlig Frederik der overtager det vinslot i Caix han og dronningen købte i 1974.
Om grevskabet også i den forbindelse bidrager til de to sønners underhold i lighed med den danske stat, er dog nok tvivlsomt. Her gælder ligeværdighedsprincippet tilsyneladende ikke.
Efter en del kontroversielle udtalelser der vakte stort opsigt i presse og medier, meddelte kongehuset omsider, at han led af demens.
Under et ophold i Ægypten blev han syg og måtte hjem og indægges på rigshospitalet. Efter nogle dage forværredes hans tilstand og 13. februar 2018, samme dag han døde, blev han kørt til Fredensborg slot. Så snart det blev kendt, at han var afgået ved døden, ryddede stort set alle landsdækkende tv-medier sendefladen og sendte kongehusreportager næsten i døgndrift frem til efter bisættelsen. De medier der få måneder forinden havde været meget kritiske over for hans væremåde og udtalelser, vendte rundt på en tallerken, og nu var der ingen grænser for hvilken fantastisk personlighed han havde været og hvor stor betydning han havde haft for vort land.
Han havde selv i detaljer iscenesat sin bisættelse, der foregik den 20/2 fra Christiasborg slotskirke, hvor han først havde ligget på Castrum Doloris i i 4 dage, og hvor publikum havde adgang til at defilere forbi kisten.
Han havde besluttet, at han ville kremeres og dermed ikke ligge ved siden af sin kone under den sarkofag til godt 29 mil. kr. Bjørn Nørgaard har under arbejde i Tjekkiet og som til sin tid skal opstilles i Roskilde domkirke. Asken, bestemte han, deles i to og halvdelen spredes over danske farvande medens resten nedsættes i en urne i den private del af Fredenborg slotsshave, hvortil offentligheden ikke har adgang.
Børn: -
Frederik Andrè Henrik Christian, født 26. Maj 1968, kronprins.
-
Joachim Holger Waldemar Christian født 7. Jun 1969.
|