Overskrift

Erik F. Rønnebech´s
ERINDRINGER

Vælg et emne i rullegardinet nedenfor eller scrool længere ned på siden

BARNDOMMEN

Jeg er født på Fredericia Sygehus, midt under 2. verdenskrig, medens Danmark var besat af tyskerne. Det skete natten mellem den 12. og 13. februar 1942.
I det år var der indført sommertid, hvilket betød, at urene var stillet en time frem. Fødselstidspunktet var kl. 0.20, så efter normaltid er jeg født den 12. februar, men har fødselsdag den 13. Det var en vanskelig fødsel, som jeg vel med nød og næppe overlevede. Jeg blev nemlig født baglæns med fødderne først. Mor blev indlagt 3 døgn før hun fødte. Jeg lå i pandestilling og måtte vendes medens mor var i fuld narkose.
Både mine forældre og min mors forældre (bedstefar og bedstemor) boede i samme hus. Huset, der ikke eksisterer mere, lå i udkanten af Hannerup skov, tæt ved banen til Kolding. Der gik en jordvej fra Teglværksvej ned omkring huset og videre til Hannerup Brovej. Stykket fra Teglværksvej ned mod huset, kaldte vi for Stenbakken, idet dette stykke var funderet med sten, så man kunne gå nogenlunde tørskoet. Fra huset og til Hannerup Brovej var vejen derimod pløret og leret i våde perioder. Huset ejedes af en lærer Hastrup, og kaldtes derfor i daglig tale for Hastrups Hus. Det var oprindeligt bygget til hans forældre, som, selv om moderen var af adelig familie, var meget fattige, og vist blev forsørget af hendes familie. Huset gik derfor også under betegnelsen "Herresædet" eller "Baroniet". Mine bedstefar lejede huset da han kom til Fredericia i 1926 for at arbejde ved opførelsen af den første lillebæltsbro og Fredericia nye banegård. Da mine forældre var blevet gift i Vordingborg, og flyttede tilbage til Fredericia, blev huset delt i 2 lejligheder.
Huset indeholdt ingen moderne bekvemmeligheder. Der var lokum udenfor i et træskur. Vand til madlavning og vask skulle trækkes op af en gammeldags vindebrønd, d.v.s. et tov bundet fast til en spand i den ene ende, og viklet op om en drejelig aksel med håndtag i den anden ende. Når man skulle hente vand, firede man spanden ned i brønden, og med et bestemt ryk i tovet fik man den til at synke, hvorpå man hejste vandet op og hældte det over i en anden spand. Vandet var stærkt forurenet, og måtte koges for at kunne bruges til drikkevand. I køkkenet stod et brændekomfur. Al vask skulle ligeledes foregå i køkkenet. Køkkenbordet bestod af træplanker hvori der i den ene ende var lavet et firkantet hul til vasken, der var en firkantet zinkkasse, fastgjort under bordpladen og med et afløb ført gennem muren, ud til en rendesten (jordrende), der løb langs med huset, tæt forbi brønden. hen til en grøft der førte ud til skoven. Når man skulle vaskes, tog man varmt vand fra vandgryden i komfuret og hældte op i et vaskefad, anbragt i zinkvasken.
I komfuret blev fyret med kvas og brænde. Kvas er de tyndeste grene og kviste på et træ. Far købte et læs bøgekvas i skoven, og det blev så hugget i passende stykker med en økse. Far gik også i skoven og tog stød (træstubbe) op. De blev så kløvet til brænde. Et meget hårdt arbejde, men der var stor mangel på brændsel under og efter krigen. Der blev også fyret med tørv, formbrændsel (presset brunkul), briketter (presset kulstøv) og koks, men sidstnævnte var en mangelvare og meget dyre. Koksene, tørv og briketter blev brugt i kakkelovnen. I komfuret og grubekedelen fyredes hovedsageligt med træ. Køkkenet var normalt det sted i huset der var varmest at opholde sig i når det var koldt. Husene var ikke isolerede, og vinduerne var utætte og havde kun et lag glas. Tæt på kakkelovnen var der meget varmt, og varmen aftog hurtigt jo længere man kom væk. Desuden var der meget fodkoldt.
Ruderne var normalt dækket af et tykt lag is, og for at isolere for kulden og beskytte potteplanterne i vindueskarmen, satte man aviser op i vinduerne. I soveværelset var der ikke opvarmet. Man kunne dog fjerne den værste kulde ved at lade døren stå åben til stuen inden man skulle i seng. Men ellers tog man dynerne ind til kakkelovnen. Kakkelovnen havde desuden et rum over fyrlågen, hvor man kunne anbringe en vandkedel. I rummet kunne også anbringes en sten eller mursten, der, når den var varm, blev pakket ind i avispapir eller et gammelt tæppe, og anbragt i sengen som varmedunk.


MIT BARNDOMSHJEM VED HANNERUP SKOV

Huset ved skoven blev, som tidligere omtalt, nedrevet i 1980 érne da kommunens parkafdelingen købte grunden til materialeplads.
Da jeg og min familie boede i huset, ejedes det af daværende skolelærer Holger Hastrup. Det var oprindeligt bygget til hans forældre af hans mors familie, og kaldtes i folkemunde Baroniet eller herresædet fordi moderen var født baronesse, men vistnok familiens sorte får, som i stor udstrækning blev forsørget af familien.
Huset var oprindeligt bygget som enfamiliehus, men blev senere indrettet til at huse 2 familier. Mine bedsteforældre (morfar og mormor), lejede huset i slutningen af 1920 érne, da bedstefar var kommet til Fredericia for at arbejde ved anlæggelsen af den nye banegård, samt anlægget af banelinien til den gamle Lillebæltsbro. Senere, først i 1940´ erne flyttede mine forældre ind i den ene halvdel af huset, og boede her da jeg blev født i februar 1942.


BEKVEMMELIGHEDER

Huset havde ingen moderne bekvemmeligheder bortset fra elektricitet. I køkkenet lavedes mad på et brændekomfur, og de øvrige rum opvarmedes med kakkelovn. Køkkenvasken var en trækasse foret med zink, nedsænket i et hul i køkkenbordet, og afløbet var et rør gennem muren. Udenfor løb det beskidte vand via en rendesten, hen til en grøft, der løb lige forbi vores brønd. Brønden var et hul gravet ned til grundvandet og foret med sten. Det var en vindebrønd d.v.s. en trisse (vinden) der drejedes rundt med et håndsving. Trissen var gjort fast i en trækarm uden om hullet. I begyndelsen var karmen åben foroven, så når det blæste, faldt der visne blade og andet skidt ned i brønden. Siden forsynede far karmen med et låg. En zinkspand var fastgjort i et tov på trissen, og når man skulle hente vand, firedes spanden ned i brønden til den nåede vandspejlet. Så skulle den have et ryk i tovet for at få den til at synke. Vandet var stærkt forurenet, og måtte koges før det kunne bruges til at drikke. Når der skulle vaskes storvask, var det mange spande vand der måtte hejses op fra brønden. På den tid var vindebrønden gået af mode de fleste steder og erstattet af en pumpe eller vand fra et vandværk.


KOMFUR OG KAKKELOVN

I brændekomfuret blev fyret med kvas og tørv. Kvas var tynde grene og kviste der købtes i skoven om vinteren og ved hjælp af økse og huggeblok blev hugget i passende længde. I komfuret kunne også bruges tørv, men de var af svingende kvalitet og gav ikke megen varme men en masse aske. Ved siden af komfuret stod brændekassen og høkassen. Høkassen var en trækasse fyldt med hø eller halm. Når en gryde med f.eks. grød eller kartofler var kommet i kog på komfuret, blev den stillet ned i høkassen og dækket til. Så stod den her og kogte færdig.
I kakkelovnen blev fyret med brænde, brunkulsbriketter eller koks. Koks var det dyreste, men også det bedste brændsel. Varmt vand kunne fik man fra en vandgryde i komfuret, eller fra en kedel. Der fandtes nogle specielle kedler der kunne bruges i kakkelovnen. De kaldtes stikkedler, og kunne stikkes ind i fyringslågen. På nogle vandkedler kunne man anbringe en fløjte på tuden der fløjtede når vandet kogte. De kaldtes fløjtekedler.
Soveværelset var ikke opvarmet bortset fra en rist i muren ind til stuen. Når det var rigtig vinter, kunne det være en kold fornøjelse at komme op om morgenen, for kakkelovnen var forlængst brændt ud, så temperaturen kunne godt nærme sig frysepunktet inde i soveværelset, og vinduerne kunne være dækket fuldstændig af isblomster. For at skåne de potteplanter der stod i vindueskarmen mod kulden, satte man aviser op mellem planterne og vinduet.
Inden der kunne tændes op i kakkelovnen, skulle den renses for aske og slagger, og der skulle lægges papir og optændingspinde ind i fyrrummet. En kakkelovn havde tre låger. Den øverste var fyringslågen. Den midterste, der sommetider kunne være forsynet med marieglas så man kunne se ilden inde bag ved, brugtes når kakkelovnen var kold og man skulle rense slagger ud og tænde op. Slagger var urenheder i koksene, der brændte sammen i store klumper.
Bag den midterste låge var der en grov rist med skråtstillede lameller. Risten kunne tages ud så man kunne komme ind i brændkammeret, der far foret med ildfaste sten, men inden man tog risten ud, skulle den løse aske først rystes ned i askeskuffen. Askeskuffen var bag den nederste låge. Oven over den var der en rund rist (askeristen), der kunne drejes frem og tilbage ved hjælp af et aftageligt håndtag. Når man drejede risten hurtigt frem og tilbage, dryssede asken ovenover igennem risten og ned i askeskuffen.
Når asken var rystet ned i askeskuffen, askeskuffen var tømt, fyrkammeret var renset, og der var lagt en sammenkrøllet avis under et bundt optændingspinde eller kvas ind på askeristen og slaggeristen var lagt på, kunne der endelig tændes op. Så snart der var god ild i pindene, kunne man begynde at komme koks på, og snart kunne man fornemme at varmen begyndte at brede sig ud i rummet. Hvis skorstenen var blevet kold, sugede den ikke røgen så godt, og så kunne det godt ryge lidt i stuen.
For at få kakkelovnen til at brænde jævnt, var der ventiler på de nederste låger så man kunne regulere trækken, men det kunne være svært at få ovnen til at varme tilpas.
Det kunne også være en kold fornemmelse at komme i seng om aftenen, når man gik fra den varme stue og ind i det kolde soveværelse. Var det rigtig koldt, tog man, nogen tid før men gik i seng, en mursten og varmede op på kakkelovnen eller komfuret. Når den var godt varm, blev den pakket ind i en avis og lagt ind i sengen.


TOILET OG VASK

En fast bestanddel i soveværelset var natpotten og natspanden, der var en hvidemaljeret gulvspand med et specielt låg med udluftning- Toilettet befandt sig i et lille skur udenfor huset, og var et såkaldt "lokum" (en træplade med et hul i og en lokumsspand nedenunder), og det siger sig selv, at man ikke var glad for at benytte det om natten. Der var i øvrigt heller intet lys derude, så skulle man derud når det var mørkt, måtte man have en lommelygte med. Det var far der tømte lokumsspanden, der tit havde "top" på. Han tog en avis og fik fat i håndtaget. Så blev spanden båret op til køkkenhaven og indholdet hældt i et hul han gravede i jorden .
Al personlig hygiejne foregik ved køkkenvasken, med mindre man var så lille at man kunne bades i en zinkbalje. Metoden kaldtes etagevask. Større børn blev sat op på køkkenbordet med benene ned i et vaskefad i køkkenvasken. I forbindelse med den månedlige storvask, kunne de voksne få noget der mindede om et karbad i grubekedelen eller et stort trækar.

Toppen af siden


STORVASK

Storvasken var et helt kapitel for sig. Dagen før vaskedagen, blev tøjet lagt i blød i soda i store kar og baljer. Først skulle der naturligvis hejses en masse spande vand op af brønden. Næste morgen blev der tændt op i grubekedelen i vaskehuset eller bryggerset. Tøjet blev herefter kogt i kedelen, der var en stor indmuret jerngryde med et ildsted under. Der kunne være så meget tøj at der skulle koges 4-5 grydefulde eller mere. Fra grubekedelen kom tøjet op i vaskebaljen, der var anbragt på en taburet eller bænk for at være i arbejdshøjde. Her blev tøjet så gnubbet på et vaskebræt og evt. skrubbet med en skurebørste, til det var rent, og blev herefter lagt over i et kar med koldt skyllevand. Efter at være skyllet i flere holdt rent vand, hvor man kunne tilsætte "blånelse" til sidste skylning for at tøjet skulle syne mere hvidt. Blånelse var en stor tablet af et blåt farvestof, indpakket i en tøjpose. Man dyppede posen i vandet til det var tilstrækkeligt blåt, og kom så tøjet i. Så skulle vandet vrides af tøjet, enten med håndkraft, eller ved hjælp af en vridemaskine, som man spændte på kanten af skyllekarret. Så blev tøjet båret ud og hængt til tørre på lange snore, og efter en lang dag, var storvasken slut.
Når det sidste tøj var kogt i grubekedelen, og medens der endnu var varme på ildstedet, kunne man så varme en portion vand til at bade i.
Når tøjet var tørt, var det krøllet og skulle det gøres klar til brug igen. Det der var huller i skulle lappes eller stoppes. Skjorter, kjoler, bluser m.m. skulle stryges, og noget skulle stives før det blev strøget. Duge og sengetøj blev tit sendt til rulning hos en rullekone.
Til vores lejlighed hørte en stor have med frugttræer og bærbuske. I haven blev avlet grøntsager og kartofler, så vi næsten var selvforsynende. I perioder havde vi høns, og far prøvede også engang med gæs, men det gik ikke så godt, for de døde alle sammen. Det skulle være fordi de havde spist af planten Sort Natskygge. Far havde også engang fået et skravl af en pattegris, som han håbede han kunne fede op, men skravlet gik også hen og døde i løbet af kort tid.


KLATVASK

Ting som ikke tålte kogning som uldtøj, strømper og sokker, finere undertøj o.l. , blev vasket hen over måneden som klatvask. Man lagde dem i en snavsetøjskurv når de trængte til vask og 1-2 gange om ugen blev der vasket klatvask, der som regel foregik i et stort vaskevad i køkkenvasken. Når vasken var tør, blev den gået efter for huller, manglende knapper og hægter o.l.. Det der ikke trængte til reparation blev lagt på plads og det der skulle repareres blev lagt i en kurv. Aftentimerne blev så brugt af husmoderen til at stoppe strømper eller lappe skjorter o.l.


HOVEDRENGØRING

Om foråret, når solen begyndte at varme, skulle der gøres hovedrent i hele huset. I vinterens løb havde støvet fra kakkelovnog komfur sat sig overalt i gardiner og møbler, og i de uopvarmede soverum havde fugten sat sine spor og givet alt en muggen lugt.
Alle vinduer blev lukket op på vid gab. Gulvtæpper, der dengang var løse vendetæpper, der ikke dækkede hele gulvet, blev slæbt ud i haven sammen med polstermøblerne og alt fik en tur med tæppebanker og børste. Gardinerne blev taget ned og vasket. Madrasser der dengang var fyldt med krøluld eller træuld, blev båret ud og banket så støvet stod i skyer. Garderoben blev hængt ud og luftet så den mulede lugt kunne komme ud, og så blev der taget fat med vand og brun sæbe. Hele huset blev gjort rent helt ud i alle kroge og en frisk lugt af sæbe bredte sig overalt. Nogle af gulvene skulle måske også ferniseres, nu møblerne var ude. Til sidst blev det hele sat på plads igen og huset føltes næsten som nyt.


MIT FORHOLD TIL DYR

Jeg har aldrig helt kunne forlige mig med at spise fjerkræ, og grunden er sandsynligvis, at jeg ikke havde andre børn at lege med, medens vi boede i Hannerup, og derfor knyttede mig meget til de dyr vi havde. Når jeg fik at vide, at der skulle slagtes en høne, fik jeg det dårligt og holdt mig så langt væk som muligt. Jeg var også meget glad for vores kat og det var vist gensidig. Da jeg begyndte at gå i skole, fulgte katten mig på vej et bestemt stykke, og den hentede mig igen det samme sted når jeg kom fra skole. Den skulle så op og sidde på min skulder så jeg kunne bære den hjem. Desværre endte det sørgeligt med katten. Da vi flyttede til Skyttevej ville katten ikke med, men rendte tilbage til Hannerup så jeg måtte hente den flere gange. Da det endelig lykkedes at få den til at blive, havde vi også fået en lille gravhund "Palle", som var kommet tilrendende. De to trivedes ikke sammen og katten blev syg og far fik en mand til at komme og skyde den. Den dag den skulle skydes gik jeg så langt hjemmefra, at jeg ikke kunne høre noget, og jeg havde det dårligt lang tid efter. Hunden fik i øvrigt også en barsk skæbne, idet den ikke kunne lade være med at bide mælkemandens hest i koderne, så far besluttede, at den skulle aflives, og tog den med til en smed på Brovej, som aflivede den ved at knuse hovedet på den med en hammer.
Senere fik vi en schæferhund "Trold". Det var en flot hund, som havde haft en elendig tilværelse som lænkehund hos nogle mennesker der boede i byens nordlige udkant. Jeg var med far ude at hente hunden, der tydeligt var misrøgtet og meget nervøs. Far lavede en hundegård og et hundehus under terrassen, og vi begyndte at gå til træning med den i Fredericia Civile Hundeførerforening. Hver søndag cyklede vi fra Skyttevej ud på Fælleden til en times træning. Trold var meget lærenem, og fulgte mig som en skygge når vi var ude at gå tur. Trold var en tæve, og engang den var i løbetid, var det lykkedes for en collie at bryde ind i hundegården til den. Den fødte 12 hvalpe medens vi var på sommerferie, og Trold blev passet af en nabo; så vores overraskelse var stor da vi kom hjem. En af hvalpene beholdt vi selv, og den kom til at hedde Buster. Trold blev aflivet ikke så længe derefter, fordi den skulle være brudt ind i en hønsegård og have dræbt nogle kyllinger. Der var dog ingen beviser for, at det var Trold, man far fik den straks aflivet. Buster voksede op og blev også trænet. Selv om den var en bastard, blev den en af de bedste på holdet. Den var også meget glad for mig, og det blev dens skæbne. En dag vi lejede kaldte jeg på den, og den kom strygende i fuld fart omkring hushjørnet. Desværre stod der en murbalje, der far lavet af en gennemskåret olietønde, inde ved husmuren. Baljen havde en skarp spids på kanten, og idet hunden løb forbi, river spidsen et hul i hundens side. Hunden gav et hyl og begyndte at slikkede sig i såret. Jeg fik den med ned i kælderen, hvor den lagde sig ned medens den peb. Da far kom hjem, fik han fat i en dyrlæge, som kom ud og så på hunden. Jeg kunne ikke klare at være til stede, men jeg husker tydeligt, at far kom op og fortalte, at dyrlægen ikke mente det kunne betale sig at sy såret, og at Buster skulle aflives. Siden den dag har jeg ikke haft lyst til at have dyr.

Toppen af siden


MORS FAMILIE

BEDSTEMOR OG BEDSTEFAR

Fra jeg blev født boede vi dør om dør med bedstefar og bedstemor. Mine erindringer om bedstefar er meget vage, idet han døde 28 oktober 1944 da jeg kun var 2 år og 8 mdr. gammel. Bedstefar skulle dog have været meget glad for mig, og leget mere med mig end nogen af hans andre børnebørn. Jeg sad på hans skød og spiste grød, og sad på hans mave og rykkede i hans overskæg medens jeg forsøgte at sige: Riv Rasmus, ellers drovner ´æ kat. Bedstefar var musikalsk og spillede violin, harmonika og klaver, og spillede til bal i sine unge dage. Jeg havde fået en lille legetøjsviolin og spillede sammen med bedstefar. En af dem jeg kendte var fingerpolka (Med hænderne si´r vi klap klap klap ...). Når bedstefar spurgte mig "hvad skal vi så spille" stammede jeg ivrigt: "Ddd--u sss--ka la pigerne gå bedstefar", hvorpå den gamle lo så tårerne trillede ham ned ad kinderne.
Bedstefar døde tre dage før han ville være fyldt 73 år. Han fik ondt i maven og gik til sengs, og kort tid efter døde han. Dagen han døde lå han livløs i sin seng og man forsøgte at vække ham. Da det ikke lykkedes, hentede man mig fordi man mente, at hvis han hørte min stemme ville han nok reagere, så jeg stod og ved ham og kaldte "Bedstefar", men bedstefar reagerede ikke, han var død.
Min bedstemor fik jeg et meget tæt forhold til. Hun var allerede en gammel kone da jeg blev født, (72 år). Jeg elskede når bedste bar mig rundt i haven når det regnede under en stor paraply. Bedste lærte mig at spille ærpind og "Bedstemor med slag i" og vi sang næsten altid når jeg var inde hos hende i hendes hyggelige stue. Sangbogen vi sang i, har jeg stadig. Om vinteren blev der lagt en mursten tilvarme i kakkelovnen inden vi skille i seng i det kolde soveværelse. Når stenen var varm, blev den pakket ind i en avis og lagt ind i sengen. Sø var den dejlig varm at kravle ned i. Vi stegte også sommetider æbler på kakkelovnen.
Bedstefar havde købt et gammelt taffelformet klaver som han havde sat i stand. Dette klaver lærte jeg mig selv at spille melodier på da jeg var fire år. En af de første melodier jeg lærte mig var "Nu dages det brødre, det lysner i øst", som jeg havde hørt et hornorkester spille da jeg var med far og mor til 1. maj demonstration. Det næste nummer jeg lærte mig var: "Se nu danser bedstefar".
Bedste blev boende i Hannerup efter at vi var flyttet på skyttevej, og jeg husker tydeligt, når jeg ved vintertid, hvor det tidligt blev mørkt, cyklede ned til hende for at overnatte. Det kunne godt gyse lidt i mig når jeg kørte ned ad "Stenbakken" og forbi en mørk granskov op til huset.
Engang sprang en hare ud foran cyklen, så jeg fik et mindre chok. Jeg skyndte mig forpustet op til huset og ind af døren, og var først rolig da jeg stod i bedstes varme stue.
Bedste har også reddet mig for mangen en endefuld. Når mor var efter mig, skyndte jeg mig hen til hendes dør og råbte: "Bedste Bedste! mor er ræd (vred) på mig", og nåede hun ud, søgte jeg ly i hendes skørter, og så måtte mor lade mig gå.

Da bedste senere flyttede i en lille lejlighed oven på den daværende købmandsbutik på hjørnet af Prangervej og Jagtvej, sov jeg også af og til hos hende, men besøgene ebbede dog lidt ud. Bedste kom til sidst på alderdomshjem, hvor hun fik en lille bitte stue, hvor der kun var plads til seng, bord og stol. Det må have været frygtelig trist for hende, for hun brød sig ikke meget om omgang med fremmede mennesker. Jeg var nu konfirmeret, og havde mange ting at gøre. Jeg besøgte stadig bedste og gik en tur med hende i haven, men der kunne godt gå 14 dage imellem mine besøg.
Bedste blev 92 år inden hun døde. Forinden havde hun haft et par hjerneblødninger og var blevet senil. Det var slemt at besøge hende. Hun var flyttet til sygeafdelingen, og jeg husker stadig stanken der var på den tomandsstue hun lå på. Der var intet toilet på stuen, men en toiletstol med en spand under, der til tider var overfyldt. Bedste fik mareridt og så syner, og det var ikke rart at se og høre på. Jeg var 20 år og opholdt mig i København da hun døde, og kom ikke med til hendes begravelse.

Toppen af siden


MORS ØVRIGE FAMILIE

Før det var almindeligt at have bil, brugte man ofte sommerferien til at besøge familie.
Bedstemor i Hannerup var et naturligt samlingssted for mors familie. Hver sommer kom der besøg. Onkel Viggo i Fakse og onkel Hans i Årre kom i bil. Resten af de udenbys kom med toget.
Det var altid spændende at få besøg, og jeg har mange gange været med bedste nede ved banen og vinke når familien kom eller rejste.
De første steder jeg kom på ferie var i Holsted og Årre.
Moster Ellen og onkel Peder havde ikke selv børn, og boede på et lille landbrug i Gørklint ved Holsted. Selv om jeg boede på landet, havde jeg ikke stiftet bekendtskab med landbruget før. Her var det også en helt ny verden med mange spændende indtryk, og specielt lugte, der åbenbaredes for mig. Jeg husker stadig lugten af stald og nyraspede roer. Et år må jeg have været der om efteråret, for jeg husker jeg var med i marken og hjælpe med at trække roer op. Det foregik ved håndkraft. Redskaberne var dels en bredbladet kniv med en krog i enden som man brugte til at trække roen op med. Med kniven huggede man roetoppen af, og lagde roerne i en række og toppene i en anden. Senere kørte man op langs rækkerne med hestevogn og læssede roerne på ned en greb. Man brugte også en slags skuffejern med skaft på til at tage roer op med, så skulle man ikke bukke sig så meget. Man "skuffede" først toppen af, og på bagsiden af jernet var der en pig som man trak roen op med.
Onkel Hans og moster Edel i Årre havde heller ingen børn selv, men i skolernes sommerferie var huset fyldt op med mosters søskendebørn. Onkel Hans var smedemester, og det var spændende at følge med i, hvad der foregik i smedjen, hvor de tre smedesvende arbejdede. Det var også spændende at se, når onkel Hans skoede heste. Jeg var også med Onkel Hans når han var rundt ved bønderne og reparere deres landbrugsmaskiner. Så kørte vi i Forden, og jeg måtte tit side længe og vente for onkel Hans snakkede meget og længe, men det hjalp dog noget, at jeg fik lov at starte bilen når vi skulle videre. Jeg husker også de drabelige vandkampe vi havde rundt om huset, hvori smedesvendene også gerne deltog. Moster havde smedesvendene på kost, så der kunne være en ordentlig bordfuld når det var fodringstid. Vi sov i et værelse oppe på loftet, og vi var tit mange sammen i værelset.


FARS FAMILIE


FARMOR OG FARFAR

Farfar og farmor så jeg ikke så meget til. Vi besøgte den naturligvis en gang imellem i Bjergegade 6C, hvor de boede på første sal. Når vi besøgte dem var det som at komme til et fremmed land. Så snart man åbnede gadedøren lugtede man cigarrøgen fra deres lejlighed, og lugten blev gennemtrængende når man kom ind i lejligheden. Det føltes ikke ubehagelig, tværtimod. Der var mange andre lugte i huset som jeg ikke kendte hjemmefra. Bl.a. lugten fra bygassen, som brugtes i køkkenet, hvor maden blev lavet på gasapparater, og bagværket bagt i en gasovn. En anden spændende ting var køkkenvasken med en vandhane ovenover. Vandhanen var en såkaldt sparehane, hvor man skulle trykke på en stang når man skulle bruge vand, og når man slap stangen, lukkede vandet. På vandhanen sad en hvid gummislange. Vasken var en emaljeretret vask, og farmor havde en speciel lille skovl med huller i til at fjerne affald fra vasken med. Gasmåleren var også spændende med tre visere der drejede rundt. Gasmåleren i kælderen, der brugtes til gasgrubekedelen, skulle fodres med gasmønter som en automat. Alle de ting kendte jeg ikke hjemmefra. Der var også træk og slip i et lille rum i kælderen. Vinduet ud til gården var beklædt med noget specielt farvet papir så man ikke kunne kikke ind.
Vi var som regel inviteret til at spise. Når middagen var overstået, spillede de voksne som regel kort og jeg var overladt til mig selv. Jeg gik rundt om bordet og kikkede på spillet, der hed idiot seksogtres med piber og trommer. Spisestuestolene havde øverst i ryggen en drejet tværpind, som jeg fandt ud af kunne drejes rundt, og når jeg gjorde det, kom der en speciel pibende lyd. Så kunne farfar godt blive bøs og skælde ud. De voksne snakkede i det hele taget ikke meget med børn. Når de voksne talte sammen skulle børnene tie stille og kun svare, hvis de blev spurgt.
Da jeg blev lidt ældre, fik jeg lov at løbe op på legepladsen for enden af Bjergegade. En legeplads var også ukendt land for mig.
Farfar var kendt af gadens drenge. Hvis de lavede noget han ikke syntes om, råbte han efter dem og skældte ud.
Farfar og farmor besøgte mig altid til min fødselsdag. Det var farmor der købte gave til mig. Nogle år fik jeg skinner til et optrækstog jeg engang fik af far og mor i julegave. Når farmor var på besøg, skulle jeg næsten altid spille for hende på klaveret. Det var ikke altid jeg havde lyst. så blev jeg som regel lokket med en 25 øre, og til sidst lykkedes det dem som regel at få mig overtalt. Hendes yndlingsmelodi var Rokokkominuetten, som hun forærede mig noderne til. Var der lidt stemning, kunne det lykkedes os at få farfar til at synge "Tre trallande jäntor" der begynder således:

"Där gigno tre jäntor i solen, på vägen vid Lindane Le,
de svängde de svepte med kjolen, de trallade alla de tre
."
Kan du li´ røget sild, kan du li´ røget sild,
kan du li´ røget sild med chokoladeovertræk.
Det smager vældig godt, det smager vældig godt,
det smager vældig godt med chokoladeovertræk
."

Omkvædet er ellers tra-la-la-la.
Og gik det højt sang han også gerne:" En jæger gik at jage". Farfar havde tidligere sunget i cigarmagersangkoret.
Farmor døde i 1959, medens jeg opholdt mig på Ærø. Omkring et år tidligere havde hun fået konstateret lungekræft og fik fjernet den ene lunge. Hun fik det bedre en tid, men så fik sygdommen igen overtaget. Efter hendes ønske skulle kun børn og svigerbørn med til begravelsen. De var da flyttet til en pensionistbolig på Friggsvej. Da farmor var død, flyttede farfar til en mindre lejlighed i nærheden. Så længe han kunne gå, var han sine faste ture på torvet onsdag og lørdag, og han fulgte nøje med i varepriserne. Han var også på havnen, hvor han afsatte sine aviser til Søren, der havde et fiskeudsalg i den daværende fiskerihavn, hvor de friske fisk blev hentet i hyttefade der lå i havnebassinet. Da han ikke mere kunne gå så langt, sad hav mest ved vinduet i stuen og kikkede ud. Han holdt selv pinlig orden i lejligheden og støvede af. Hans tøj blev børstet og hængt på bøjle inden det kom i klædeskabet.
Farfar døde i 1974. Han var faldet og havde brækket benet. Da han kom på sygehuset, fik han vand i lungerne og døde.

Toppen af siden


ONKEL NIELS OG TANTE IRMA

Onkel Niels og tante Irma boede på Egeskovvej 24, lige ned til volden. Niels var lystfisker eller sportsfisker, som det kom til at hedde, da der blev lavet foreninger. Niels og Irma havde ingen børn selv, men tog sig meget af søskendebørn. Niels lærte mig alt om voldgravsfiskeri. Jeg lånte en stang med fastspolehjul af ham, og startede med at øve kast med et lod som "krog" nede på volden. Når jeg skulle med Niels ud at fiske, skulle jeg tidligt op. Ved 3-tiden ringede vækkeuret, og jeg husker tydeligt stemningen, når jeg cyklede fra Skyttevej ind op Egeskovvej lige i morgengryet. Niels var gerne i gang med at gøre grejet klar når jeg kom, og så gik turen ned til voldgraven, som blev travet igennem. I starten fangede jeg ingen ting, hvorimod Niels tit fik en gedde på krogen. Fangsten kom i et net, der lå i vandet. Senere kom gedderne hjem til afmudring i skyllekarret i kælderen. Her skulle de gå nogle dage tilde skulle slagtes og laves til fiskefrikadeller. Vi fiskede også med levende agn. Så havde vi dagen i forvejen været på skallefiskeri. Skallerne blev sat på en særlig krog, så de ikke døde, men svømmede omkring med proppen. Når gedden slugte skallen og proppen begyndte at dykke, var det med at have is i maven og ikke hugge for tidligt, for så røg skallen bare ud af munden på gedden.
Man skulle have fisketegn for at fiske i voldgraven. Det kostede 2 kr. for et år. I starten havde jeg ikke mit eget, men lånte onkel Nielses når jeg selv var på fiskeri.
Vi fangede også krebs i voldgraven. Vi havde ca. 25 korte hasselkæppe, hver med en kort snor med korkprop og krog. Agnen, der kunne være dammusling, ituskårne skaller eller fiskehoveder vi hentede på torvet, blev sat på krogene og snøren lagt udi vandet. Kæppene blev sat fast i brinken med ca. 1 m. mellemrum. Så ventede man bare på at krebsene skulle bide på maddingen.
Når en krebs bed på, trak den baglæns med maddingen, ud mod midten af voldgraven, så proppen blev trukket under vand. Så kom det vanskelige at løfte madding med krebs så højt op i vandet, at man kunne liste en ketcher ind under og fange krebsen. Det var langt fra hver gang det lykkedes. Man skulle også liste sig rundt på bredden for ikke at skræmme krebsene væk.
Når der rigtigt var gang i den, kunne der være bid 2-3 steder på samme tid. Onkel Niels kogte af og til en grydefuld krebs. Ellers kunne de sælges til køkkenchefen på hotel Landsoldaten for 10 øre stykket.
Når vi var på familiebesøg hos Niels og Irma, var det som regel Niels der stod for madlavningen. I den henseende, var han meget forskellig fra far. De lignede i øvrigt ikke hinanden særlig meget undtagen af udseende, og blev ofte forvekslet med hinanden, selv om Niels var mindre og betydeligt kraftigere end far.
Niels tog mig også med på ture med sportsfiskerforeningen til åer, hvor vi fiskede ørreder.
Niels havde en meget smertefuld sygdom i ansigtsnerven, der krævede stærk medicin. Han blev kun 52 år gammel, og døde pludselig af en blodprop.


FASTER RAGNHILD

Faster Ragnhild boede i en lejlighed på Glentevej. Hun havde 7 børn og var tidligt blevet enke, da hendes mand omkom ved en ulykke. Min fætter Jens, var den yngste af hendes 2 drenge og ½ år ældre end mig, så vi kunne godt lege sammen. Miljøet de boede i var også helt forskelligt fra, hvad jeg kendte. Lejligheden på Glentevej lå i en stor boligkarré omkring en stor gård med skraldespande, tørrestativer og legeplads. Gården vrimlede med legende børn i alle aldre. De fleste koner gik dengang ikke på arbejde, og kunne holde øje med børnene ud af køkkenvinduerne, og ved spisetid, genlød gården af råb fra mødre, der kaldte deres unger op til spisning. Jens og hans storebror Poul, havde et stort tekno byggesæt som jeg var meget misundelig på. Jeg kan huske de havde bygget en stor kran med elektromotor.
Faster Ragnhild tog tit på cykelture med sine børn. Jeg husker 2 gange jeg var med. Den ene gang gik turen til Østerstrand, som jeg oplevede for første gang. Jeg kan huske jeg var imponeret af bølgerne. Det var noget andet en stranden ved Sanddal. Anden gang gik turen til Skyttehuset i Fuglsang skov, hvor vi spiste vor medbragte mad. Faster Ragnhild døde som 60 årig af lungekræft.

Toppen af siden


FARS ØVRIGE FAMILIE


FASTER ZENIA OG ONKEL SVEND

Faster Zenia boede i Odense og var gift med onkel Svend, der var møbelsnedker og havde egen forretning. De havde 2 børn, Lone og Claus. Jeg ved vi har været på besøg hos dem, da jeg var lille, men jeg husker det ikke. Derimod husker jeg engang de var på besøg hos os i Hannerup, hvor fætter Claus, der er 5 år yngre end mig, knaldede en legeskovl oven i hovedet på mig.
Da onkel Niels blev bisat i kapellet på Kolding krematorium, havde vi onkel Svend med i bilen.
Han spøgte og brugte megen galgenhumor, og var ikke helt sig selv. En måned efter ramtes han selv af en blodprop og døde. Han blev 69 år.
Faster Ninna boede i Pindstrup og var gift med Hans der var mekaniker. De havde 4 piger, hvor den ældste var et år yngre end mig. Faster var til skæg og ballade, og det var pigerne også.
Da vi fik motorcykel, kunne vi besøge dem. Ellers har jeg ikke set dem ret tit.
Faster Anna boede i Middelfart og var gift med Børge, der var møbelpolstrer, og havde egen forretning, hvor de også solgte møbler. De havde 3 børn. Den ældste Hans Jørgen, var lidt yngre end mig, og kom tit over til onkel Niels, hvor vi fiskede sammen, så ham har jeg haft en del kontakt med. Kusine Merethe, kaldet "Busser" og fætter Niels kaldet "Niller" var for små til at interessere mig. Onkel Børge havde en helt speciel stemme, som Hans Jørgen har overtaget fuldstændig. Han døde pludselig medens han holdt i sin bil i Fredericia, kun 60 år gammel. Faster Annas lidenskab var bankospil. Onkel Børge opholdt sig helst på havnen i Middelfart.


FRITID

BADNING

Om sommeren tog vi til stranden ved Sanddal. På vandside af strandvejen, hvor der nu er havn var der en bred forstrand med græs og masser af "gryder" man kunne ligge i og buskadser af hybenroser der kunne give læ. Selve badevandet ville ikke blive godkendt tilbadning i dag, så forurenet var det. Det var dog ikke altid lige slemt, men når strømmen var sydgående, kunne vandet være en slem suppe af kloakvand. Ullerup Bæk fungerede dengang som afløb for kloakker og løb lige ud i stranden. Helt inde ved strandkanten var der noget stenet, men en badebro førte ud til sandbunden. Stranden var temmelig fladvandet, så man skulle noget ud for at komme på svømmedybde. Kommunen gravede på et tidspunkt et stort hul som skulle være for de mindre børn, men da vandet i hullet var stillestående, blev det hurtigt uappetitlig.
Var vandet i Ullerup bæk forurenet, så var vandet i Møllebækken til gengæld så rent, at der levede fisk i bækken og vi fangede tit glasål i bækkens udløb. Det var før lystbådehavnen blev anlagt.
Jeg lærte mig selv at svømme, ved hjælp af en oppustet bilslange fra onkel Hanses Ford. Jeg brugte slangen som badering, og lærte så at svømme ved at se, hvordan de andre bar sig ad.
Da jeg senere kom i mellemskolen på Købmagergades skole, var der obligatorisk badning på badeanstalten ved Østerstrand.
Badeanstalten var en lang træbygning, hvor herrer og damer var adskilt. Det inderste af broerne var afskærmet med plankeværk, så man ikke kunne kikke ind til hinanden. Kun enden af badebroen med vipperne var uafskærmet. Så snart vandet i Lillebælt var over 15 grader, skulle vi en gang om ugen ned at bade, og alle skulle i. Der var ingen pardon. Jeg havde heldigvis både fået lært at svømme og at springe på hovedet. Da Fredericia Halmcellulosefabrik blev bygget, fik den lov at udlede urenset spildevand i Lillebælt. Det betød at hele Østerstrand blev forurenet og det blev forbudt at bade. Vandet var til tider helt carrygult og fyldt med halmstumper. En suppe der stank forfærdeligt. Det blev også badeanstaltens endeligt, idet den blev nedrevet. Da det nogle år efter atter blev tilladt at bade ved Østerstrand, byggede kommunen de 2 cementmoler som erstatning for badeanstalten.

Toppen af siden


VINTER

Da jeg var lille syntes jeg altid der var meget sne om vinteren. Jeg kan huske, at jeg gik bagefter far medens han skovlede en sti op til Teglværksvej. Jeg kunne dårligt se over sneen. Jeg husker også når jeg lå på maven på kælken også ned i sneen medens far trak mig over til kælkebakken i skoven.
Når jeg gik til skole kan jeg huske snekasterne, der skovlede sig gennem snedriverne med håndkraft ud af Prangervej. Jeg syntes driverne var næsten lige så høje som huse.
I frikvarterene fik vi som regel lov at lege i sneen. På marken lige overfor skolen stod altid et snehegn, hvor der lå en snedrive så stor, at vi næsten sank i til halsen når vi gik på den.
Imedens gik lærerne frem og tilbage ude på vejen og talte sammen. Lærerne gik altid med hænderne på ryggen. Når frikvarteret var forbi, klappede Jensen i hænderne, hvorpå vi stillede op klassevis foran indgangen. Så gik vi ind med de små klasser først. Udenfor klasseværelserne stod reoler til vinterfodtøj.
Da vi flyttede på Skyttevej, havde vi en mægtig kælkebakke lige for enden af vores have i slugten på Dyrehavegårds mark.
Jeg løb også på skøjter om vinteren. Skøjterne var til at spænde på støvlerne, der helst skulle være skistøvler, for at de kunne sidde fast. I starten havde jeg kun gummistøvler at spænde skøjterne på, og det betød, at de ustandseligt faldt af. Jeg løb på skøjter forskellige steder. Bl.a. på anlægget nedenfor Hannerup Badehotel og på mergelgravene ved Hannerupgård, hvoraf den ene stadig eksisterer ved plejehjemmet Hanneruphus. Da jeg begyndte at gå i Købmagergades skole, løb jeg på voldgraven. Her var altid sort af børn som legede tik og columbus. Ved tik skiftes man til at være fanger når man bliver taget. Ved columbus tager man fangeren i hånden og danner kæde efterhånden som man bliver fanget. Om aftenen var der lys på voldgraven ved Ishusstien, og det var en helt speciel stemning at løbe om aftenen.
Jeg fik sparet sammen af mine avispenge, så jeg kunne købe et par brugte finske asketræsski hos en marskandiser (En marskandiser handlede udelukkende med brugte ting). Jeg tror de kostede omkring 30 kroner, hvilket svarede til en månedsløn. De var meget tunge, men også meget solide. Jeg tog på lange ture med dem, f.eks. ud til Fuglsang skov. Her var der en skihopbakke, hvor nogle modige hoppede, men jeg skulle ikke nyde noget. Ellers stod jeg på ski på volden. Tit lodret ned af de store skråninger og ud over isen. Det var tit ret hasarderet, men jeg slap fra det uden brækkede lemmer.

Toppen af siden


BYPLADSER

Jeg startede med at tjene penge som avisdreng på Fredericia Dagblad. Der var rift om pladserne, så man kunne ikke forvente at få en fast rute med det samme. Først fik jeg nogle ture som afløser. Man fik udleveret en avistaske og en lille bog med abonnenternes navne og adresser på kontoret, og så gik man gennem sætteriet, hvor typograferne støbte blytyperne, og forbi sættekasserne, hvor andre typografer satte overskrifter, og lavede avissiderne færdige til trykning, og kom til sidst ud i rummet, hvor den store trykkemaskine stod. Det var fars fætter Åge Antonsen der stod for optælling og udlevering af aviserne til budene. Når man havde fået sine godt 100 aviser udleveret og stoppet dem i tasken, var det ud på ruten. Det var med at huske alle abonnenterne, og havde man flere aviser i overskud, når man var færdig, havde man et problem. Så lå der en "glemmer" sammen med gårsdagens avis, når man kom næste dag. Havde man for mange "glemmere", kunne man trækkes i lønnen, der var på 30 kr. om måneden, eller ca. 1 kr. om dagen. Senere fik jeg min faste rute i Vendersgade og en den vestlige del af Fyensgade. Det tog 1-1½ time at aflevere de 104 aviser. Jeg havde heldigvis ikke så mange steder med trapper.
December var den mest spændende måned. Dengang lavede alle byens forretninger juleudstilling med mekaniske figurer, landskaber, små tog der kørte rundt i vinduet o.s.v. Medens udstillingerne blev lavet, blev der sat brunt papir for vinduerne. Det var utroligt spændende at gå og vente på, hvad der nu var i udstillingerne i år. Tæppelageret, der lå på hjørnet af Danmarksgade og Vendersgade, havde gerne den største udstilling. Man fornemmede rigtigt julestemningen. Samtidig fulgte man med i at juleudsmykningen blev sat op i gaderne. Juleaftensdag var den største dag i året for avisbude. Da var det almindeligt at man ringede på når man afleverede avisen og ønskede glædelig jul. Så gav det som regel en 25 øre og måske et par småkager eller en appelsin, så den dag kunne man næsten tjene ½ månedsløn ekstra. Jeg havde et sted, der var specielt godt. En ældre dame, jeg tror hun hed fru Fournais, gav mig hvert år 2 kr. Der var mange flere små forretninger i gaden den gang, og alle lugtede forskelligt. Specielt husker jeg lugten fra en bundtmagerbutik i gaden.
Da jeg var dreng, var det ikke almindeligt at have bil, og når byens fruer var ude og handle, kunne de ikke selv slæbe på deres varer, så det sidste ekspedienten spurgte om var:" Skal det bringes?", og det skulle det som regel. Det var heller ikke almindeligt at kvinder gik på arbejde, så alle indkøb blev normalt foretaget i dagtimerne.
Alle forretninger havde bydrenge ansat. Varerne blev bragt ud på ladcykler, hvoraf der var 2 typer. En almindelig budcykel havde kraftige dæk, et normalt baghjul og et lille forhjul, hvorover der sad en kraftig bagagebærer. Og så var der Long-John én, en lang cykel med et meget lille forhjul og bagagebæreren anbragt mellem styret og forhjulet. Den største budcykel var en trehjulet ladcykel, hvor man styrede med en bøjle. Ladet var ofte en stor kasse med låg. Der var ingen gear på cyklerne, så de var drøje at træde med fuldt læs.
Jeg havde i en periode plads hos papirhandler Lind i Købmagergade, lige overfor skolen. Her havde mor gjort rent om fredagen i mange år. Dengang solgtes varer i løs vægt og blev pakket ind i butikkerne, d.v.s. der skulle bruges en masse papirsposer og indpakningspapir. Jeg havde min faste rute til grønthandlere bagere og købmænd et par gange om ugen. Først var jeg rundt og spørge hvad de manglede og bagefter hjem på lageret og pakke budcyklen og ud med varerne. Lind gik selv på torvet når der var torvedag og tog mod ordre fra de handlende.
Jeg havde også to ugentlige ture med ugeblade. Først skulle jeg ud på banegården efter bladene på ladcyklen, og så hjem og lægge dem i ruter, inden jeg kunne bringe dem ud. Når der ikke var noget at køre med, blev jeg sat til at feje gården eller rydde op på lageret.
Jeg startede lige efter skolen og var færdig omkring 17.30. Om fredagen dog først efter kl. 20, og desuden også om lørdagen, hvor jeg kun skulle køre ud med de pakker der var, og så kunne holde fri.
Jeg har også afløst nogle af mine skolekammerater, når de skulle på ferie. Bl.a. hos isenkræmmer Haubro, hvor en af mine pligter var at fyre i kakkelovnen i butikken, og i Londonmagasinet.
Jeg husker ikke helt, hvad jeg fik i løn, men det var omkring 15kr. om ugen.

Toppen af siden


FDF

En af mine skolekammerater spillede i FDF´s orkester, og fik mig og en kammerat mere overtalt til at blive meldt ind. Først skulle vi have et horn at øve på, og var nede at finde et i "Krogen", FDF´s tilholdssted der lå i gården bag KFUM. Oppe på loftet havde orkesteret instrumenter liggende. Det var spændende at få udleveret en trompet og komme hjem og prøve at få toner ud af den. Vi øvede en gang om ugen i gymnastiksalen til Slesviggades skole. I starten, medens vi lærte at spille, blev vi hørt af dirigenten i omklædningsrummet, inden orkesteret øvede, og da vi var blevet dygtige nok, fik vi lov at spille i orkesteret. I starten deltog jeg også i det almindelige patruljearbejde, og var med på et par lejre, men ellers var det i orkesteret jeg brugte mine kræfter. Vi var tit ude og spille, både sommer og vinter. Især om vinteren kunne det være en kold fornøjelse.
Hvert år gik vi foran kredsen til Gårslev, hvor vi spillede håndbold mod præstens hold. Bagefter var vi oppe på præstegårdsloftet og få kage. Så gik vi videre til Børkop station og tog toget hjem.
Vi havde også en fast tur til præstegårdshaven i Pjedsted, hvor der var sommerfest med dilettant. Her var det fast tradition at vi fik serveret rødgrød med fløde.
Vi spillede også til møder i Hvanlund, der dengang var sommerrestaurant, til grundlovsmøder i Snoghøjparken, og når der ellers var fest i byen. Vi havde også koncerter på det dengang helt nye Teater, og spillede i nissetøj i gaderne før jul, og til fastelavn marcherede vi foran kredsen ud i Hannerup skov, hvor vi slog katten af tønden. Til Sct. Hans gik vi også rundt i byen og trak folk med ned til festen på Østerstrand, hvor der foruden musik var forskellig underholdning. Der var gerne sort af mennesker der sad op ad voldskråningen.
Vi deltog også i årsmøderne i Sydslesvig. Vi kørte derned i bus, og blev privat indkvarteret på gårdene ude i landsbyerne. Om aftenen spillede vi ved de lokale møder, og dagen efter var vi samlet med de øvrige orkester til det store møde i Flensborg. Vi havde mange sjove oplevelser på de ture.
Jeg fik også min egen trompet som far købte af en kollega. Den var med drejeventiler og ikke helt moderne, og så snart jeg fik sparet sammen, købte jeg en brugt ved en marskandiser.
Når vi skulle ud at spille skulle instrumenterne være skinnende blanke, så jeg har brugt nogle dåser "Brasso". Jeg spillede 3 stemmer i de 4 år jeg var i orkesteret. Det var andenkornet, førstekornet og piccolotrompet.

Toppen af siden


BEGIVENHEDER


BØRNEHJÆLPSDAG

En af de store festdage i byen foruden 5. og 6. juli, var børnehjælpsdagen. Lastbiler og hestevogne blev pyntet efter alle kunstens regler, med tabloer af forskellig art. Forskellige firmaer, håndværksgrupper, foreninger m.m. havde pyntet en vogn. På nogle vogne sad folk og arbejdede, på nogle stod sportsfolk og demonstrerede deres sport. De gange jeg var med, startede vi fra baneterrænet ved gl. banegård. Så bevægede vogntoget sig rundt i byen med forskellige orkestre med passende mellemrum. Ved siden af gik folk med raslebøsser og samlede ind, og på vognene stod indsamlere med raslebøsser sat fast på kosteskafter. Efterhånden som velstanden i samfundet voksede, holdt børnehjælpsdagene op.
Der blev også en gang imellem holdt "Fagenes fest" hvor de forskellige håndværkergrupper dystede mod hinanden. Det startede gerne med et optog som gik til stadion, hvor der dystedes i pudekamp på bjælke over vandbassin eller duel på brandsprøjter og mange andre dicipliner.


SKOLEN

Jeg startede i Fredericia Søndermarkskole i 1948, det år jeg fyldte 6 år. Jeg kan svagt huske den dag jeg var med mor for at blive skrevet ind. Vi fulgtes med moster Matte og min kusine Alice, der var 8 mdr. ældre end mig og også skulle begynde i skolen. Da jeg ikke kendte nogen af de andre børn, kom jeg til at siddeved siden af Alice i første klasse. Skolen var en landsbyskole med en lærerinde og to lærere. Lærerinden frk. Rahbeck, havde de små klasser. Førstelærer Jensen havde de mellemste klasser og lærer Møller Jensen havde de ældste klasser. Der var 3 klasselokaler til de 7 klasser, så der måtte undervises 2 årgange i hver klasse.
Skolen havde en klokke til ind og udringning til timerne, men den blev ikke brugt. Lærerne havde ikke noget lærerværelse, og var altid ude i frikvarterene og gik frem og tilbage på vejen foran skolen og snakkede. Når timen skulle begynde, klappede lærer Jensen i hænderne, hvorpå børnene stillede op i tre rækker til de tre klasser. De små gik først ind. Dagen startede med morgensang og fadervor. De sange jeg husker er "Nu titte til hinanden", "I østen stiger solen op" "Gud ske tak og lov" "Nu falmer skoven trindt om land". Den eneste af lærerne der kunne spille var Jensen, der spillede violin.
En gang om året var skolen på skoleudflugt. Vi mødte op på banegården med madpakker og sodavand, og steg ind i de reserverede vogne, der som regel var nogle gamle 3. klasses togvogne med træsæder og åben for og bagperron. Vi var i Skyttehuset i Vejle et af de første år. Og vi var også på Himmelbjerget, som vi sejlede til fra Silkeborg. Fra Himmelbjerget husker jeg alle de små kiosker der handlede med is og souvenirs. Kioskerne var ejet af dværge og lilleputter.
Inden sommerferien kunne vi søge om en skolebillet, d.v.s. en frirejse med DSB. Det var en spændende dag da vi fik biletterne udleveret.
Den første læsebog vi havde var Ole Bole ABC. Indtil vi havde lært at skrive, skrev vi på skifertavler med grifler. Det vi skrev kunne viskes ud igen. Nogle brugte en fugtig klud. Andre en spytklat og et ærme. Først når vi mestrede skrivekunsten fik vi papir at skrive på. Vi startede med blyant og til sidst med pen og blæk. Stålpennen blev sat fast i et penneskaft, blæk blev hældt i blækhuse der var nedfældet i pultene. Det var ikke nemt at starte med at skrive med blæk. Pennen skulle dyppes tilpas i blækket og stryges af på kanten af blækhuset. Kom der for meget blæk på, kom der en stor blækklat på papiret. Det samme kunne ske, hvis pennespidsen stak ned i papiret. Man skulle også passe på ikke at lægge hånden i det man lige havde skrevet. Når man havde skrevet et stykke, tog man et stykke trækpapir og lagde oven på det man havde skrevet. Papiret sugede det overflødige blæk op. Når man var færdig med at skrive, skulle pennen renses for blæk. Til det brugte man en penneklud.
Skolegården var belagt med grus og indeholdt, foruden et læskur, et "lokumsskur" en drikkekumme af cement, En ribbe og en bom til gymnastikundervisning, som dog kun blev benyttet som legeredskaber. Ved siden af skolen, bag en lade, var en lille sportsplads, hvor vi kunne spille rundbold.
Jeg var den yngste i klassen, så i de små klasser, blev jeg til tider moppet, jeg mindes især en plageånd . Det hjalp, da jeg fandt ud af at jeg kunne slå fra mig. Efterhånden rykkede jeg op i de højere klasser. Far, men især mor ville have mig i mellemskolen, som man normalt kom over i fra 5. klasse, men jeg havde ikke lyst. Alle mine skolekammerater valgte at forlade skolen efter 7. klasse, og det ville jeg også.
Den bedste tid at gå i skole var i december måned. Jeg husker tydeligt lugten af glanspapir når vi skulle lave julepynt i de små klasser hos frøken Rahbeck. Vi fik også læst historier i nogle af timerne. Førstelærer Jensen startede en uge før jul med at tegne julemotiver med nisser på tavlen med farvekridt. Han var dygtig til at tegne, og det var spændende at følge tegningen blive til.
Sidste dag før juleferien havde vi et stearinlys en lysestage og en grankvist med i skole. Lysestagen kunne være en overskåret kartoffel pakket ind i stanniol. Så blev lysene og granen sat på pultene og vi sang julesalmer og fik en julehistorie læst højt. De små klasser fik deres julepynt udleveret, og frøkenen delte bolcher ud. Drengene skulle altid holde en grangren ind i flammen på lyset så den spruttede og sendte granduft ud i klassen.
I 6. klasse skulle vi have sløjd. Da skolen ikke havde noget sløjdlokale, måtte drengene 1 gang om ugen cykle ud til Egumvejens skole for at få 2 timers sløjdundervisning. Vi var slået sammen med en klasse fra Nørremarkskolen.
I frikvarterene legede piger og drenge normalt hver for sig, men det kunne dog hænde at drengene lod sig overtale til at deltage i sanglege som f.eks. "Søster søster søde". Vi legede også stikbold på gårdspladsen. Ellers spillede vi med hønseringe eller marmorkugler. Vi spillede klink eller til hul.
Ved klink spillede man mod en mur eller en streg. Den der kom tættest til muren eller stregen måtte klinke først, d.v.s. forsøge at ramme en af modstanderens kugler eller ringe med sin egen ved at skubbe til den med sin bøjede pegefinger. Ramte han fik han modstanderens kugle eller ring. Ramte han forbi, var det den der kom næstnærmest til at klinke. Spillede man til hul var det den der ramte hullet eller kom nærmest, der skulle forsøge at skubbe modstandernes kugler eller ringe i hullet. De der kom i, vandt han. Var der lighed mellem 2, skød de om for at se, hvem der skulle begynde.
Drengene spillede også land med en kniv, hvor det gjaldt om at erobre land fra modstanderne ved at lave nye grænser med kniven, som blev kastet ned i jorden.
Pigerne hinkede, eller som det også kaldtes, hoppede i dukke eller paradis.

Toppen af siden


DRØMMEN DER ÆNDREDE MIT LIV

En nat havde jeg en mærkelig drøm. Jeg drømte at jeg stod i en dal på en stor grøn mark og talte med nogle mennesker som var mine slægtninge, og vi talte tysk. Jeg havde nok fået fortalt, at min tipoldefar kom fra Tyskland, men det var noget der lå fjernt ude i fortiden. Da jeg vågnede om morgenen, besluttede jeg mig for at jeg ville i mellemskole, selv om jeg gik i 6. klasse, og sådan blev det.
For at komme i mellemskole, skulle man bestå en optagelsesprøve. Min lærer mente godt jeg var egnet, men mine regnekundskaber var på det tidspunkt ikke så gode, at jeg havde kunnet bestå prøven, så gennem skolen fik vi fat i nogle hæfter med opgaver fra tidligere optagelsesprøver, og dem terpede jeg med mor til jeg kunne dem på fingrene, og jeg blev da også optaget uden problemer. Det år var jeg den eneste dreng, sammen med to piger, der kom i mellemskole fra Søndermarksskolen.
Overgangen fra landsbyskolen til byskolen var noget af et chok. Mange af lærerne virkede rå og brutale, og tonen mellem eleverne var helt anderledes end jeg var vant til. Jeg vænnede mig dog hurtigt til den, og klarede mig da også rimeligt. Vi fik tysk i anden mellem, og det var ikke nogen succes i starten. Vores lærer var meget speciel, og blev kaldt "Smukke". Han kunne sidde på kateteret og kaste med viskelæder, kridt eller skyde elastikker efter uopmærksomme elever, og han sad tit med benene oppe på kateteret og rullede sit slips op og ned. Han gik altid i Plus Fours med sportsstrømper, og havde altid sin sorte paraply i nærheden. Medens jeg gik i 3. mellem, kom jeg en sommerdag i kontakt med en lidt særpræget pige på Østerstrand. Hun var fra Altona og var på besøg hos en søster, der var dansk gift og boede i Fredericia. Vi snakkede sammen og blev enige om at skrive sammen, og så skete der noget med mit tyske. Fra at høre til bunden, rykkede jeg nu helt frem i forreste række, og selv min tysklærer begyndte at bruge mig som eksempel. Da jeg tog realeksamen, fik jeg karakteren mg+ i skriftlig tysk. En karakter der lå langt over landsgennemsnittet.
Jeg var i øvrigt nede og besøge min penneveninde Maria i Altona, men derom senere.
Min sidekammerat og bedste ven de sidste skoleår hed Eigil. Ham skaffede jeg også en penneveninde gennem Maria.
Jeg vil ikke påstå jeg var flittig i skolen, snarere tværtimod. Jeg skrev mange opgaver af i frikvarteret, efter mine flittige kammerater, og når mine kammerater blev hørt i klassen, sad jeg tit og læste forud i bogen.
Der var mange børn der ikke fik sund kost den gang, og der blev derfor lavet sådan, at man kunne spise varm mad på skolen. Jeg spiste også i skolebespisningen. Min livret var grønkålssuppe. Skolen spiste i 2 hold. Når vi fik grønkålssuppe, spiste jeg med på begge hold, og det resulterede da også i, at jeg en tid blev kaldt "grønkål". Ellers var mit normale øgenavn "Rønne".


SKARNSSTREGER I SKOLEN

Vi havde en "ældre" frøken til religionsundervisning der hed frk. Elkjær. Hende kunne vi lave mange numre med. Når vi havde salmevers for, stod vi og læste dem op af bogen uden at hun opdagede det. Jeg havde en kammerat der også hed Erik, men da han var mindre end jeg, blev han kaldet Lilleerik. Bagest i klassen var der nogle indbyggede skabe til bøger og hæfter. En dag vi skulle have frk. Elkjær, gemte Lille Erik og mig os i et af skabene. Vi sad og lavede sjov med hinanden derinde, og til sidst begyndte vi at prutte, så vi næsten ikke kunne få vejret, og måtte kravle ud. Vi var spændt på hvad der ville ske, men frk. Elkjær kunne ikke drømme om at skælde ud.
En gang var jeg duks sammen med Eigil. Duksene var oprindelig de flittigste elever i klassen, men det ændredes til, at duksene skulle blive oppe i frikvarterene for at lufte ud og tørre tavlen ren.
Vi skulle have tysk, og ville lave sjov med de andre, og pillede splitten til dørhåndtaget ud.
Den første der kom og tog i døren stod med håndtaget i hånden. Eigil og mig stod nok så uskyldige henne ved vasken på gangen og skyllede tavleklude.
Da "Smukke" kom stod alle eleverne udenfor og kunne ikke komme ind, og Hans stod med håndtaget i hånden. "Smukke" troede med det samme at det var Hans der var synderen og skældte ham ud. Hans, der var uskyldig, svarede igen at det var fandeme ikke ham, og det gjorde "Smukke" så rasende, at han stak Hans en på siden af hovedet og trak ham ned af trappen i det ene øre og over til skoleinspektøren. Eigil og mig stod og rystede godt i bukserne, og jeg husker ikke rigtigt hvordan vi fik ordnet døren og hvad der skete bagefter. Der var dog ingen der opdagede, hvem der var de rigtige syndere.
I frikvarterene legede drengene i gården til Købmagergades skole og pigerne i gården til Dalegades skole. Hver skolegård havde en lærer som gårdvagt. I drengenes gård hed han Bertelsen, kaldet "Bertel" eller "Lange Bertel". Blev man taget i noget "ulovligt", blev man taget i øret og ført hen til døren, og måtte stå her til frikvarteret var forbi og medens eleverne stillede op og gik op i klasserne.
Når alle var væk skulle man idømmes sin straf. Det var normal en lussing eller en til flere eftersidningstimer "Svedere". Så fik man lov at gå op i klassen. Elever fra hele skolen der var idømt eftersidning, blev samlet i et klasseværelse. Nogle var idømt eftersidning fordi de ikke havde læst lektier, og skulle så læse lektier i timen. Andre fordi de havde været ulydige.
Det var også "specielle" lærere der stod for eftersidningstimerne. Jeg husker en der var særlig skrap. Pultene stod i tre rækker. Ud for hver række slog han et kryds på tavlen. De elever der ikke skulle læse lektier, blev kommanderet til at se lige op på krydset foran deres række. Var der en der drejede hovedet, fik han omgående en lussing (et slag på kinden med flad hånd). Skete det igen, risikerede han, foruden lussingen, en ekstra "sveder".
I frikvarterene var det kun realklasserne der måtte blive i klassen, alle andre skulle ned i gården.

Toppen af siden


BANDEKRIG

En gang i min skoletid opnåede jeg at blive hærfører. Det var mens jeg boede på Skyttevej.
Nogle børn fra Solbakken, med min tidligere omtalte plageånd fra Søndermarksskolen Mogens i spidsen, havde længe irriteret os. En dag blev vi fra Skyttevejskvarteret enige om, at nu skulle det være slut, så vi bevæbnede os med kæppe, og med mig i spidsen, drog vi ned mod solbakken. Ved broen over banen mødte vi fjenden. Da de så os, flygtede de hjemad, skarpt forfulgt af os. Vi frydede os over vores sejr, men for tidligt. Mogens havde en voksen storebror, som han hentede, og da han kom frem, flygtede mine soldater i vild panik. En del blev fanget, bl.a. mig selv. Jeg fik dog fat i en havelåge, som de ikke kunne vriste mig løs fra og til sidst lykkedes det mig at slippe væk. De andre blev slæbt ind i en have og fik buksevand under en vandhane.


LILLESØSTER TOVE

Jeg husker svagt at jeg som fireårig en dag blev sendt op til moster Matte på Brovej, fordi jeg skulle have en lillebror eller lillesøster. Jeg kan også huske at der bl.a. stod et strygebræt i stuen da vi kom tilbage og jeg skulle se lillesøster.
Fra at være enebarn og måske lidet forkælet, skulle jeg nu være den store og fornuftige. Jeg følte nok at en meget stor del af den opmærksomhed jeg hidtil havde haft blev overført på den nye, og jeg har nok hele min barndom været lidt jaloux på Tove, som efter min mening fik langt friere tøjler end mig, der jo var den store og fornuftige. Heldigvis havde jeg min bedstemor, som ikke forandrede sig over for mig, fordi der kom en lille ny. Det, at mine forældre nu flyttede deres opmærksomhed over på den nytilkomne, gjorde nok, at jeg følte, at det var Tove der var skyld i, at jeg ikke mere var så populær hos mine forældre, og jeg har faktisk ikke gennem hele min barndom været særlig glad for min lillesøster, men nærmest følt hende som en konkurrent. Jeg fornemmer stadig, hvor irriteret jeg var over at skulle se efter hende når hun stod i barnevognen ude på græsplænen.
Det, at der blev stillet betydeligt større krav til mig end til hende gjorde, at jeg hele tiden følte mig forfordelt og at hun kunne lave ting uden påtale, som jeg fik skældud over.
Om jeg har været specielt følsom på det område, skal jeg ikke kunne sige, men virkningen har været, at jeg gennem hele min barndom har følt, at mine forældre meget bedre kunne lide Tove end mig, og så har ladet frustrationen over dette gå ud over Tove.
Om mine forældre virkelig holdt mere af Tove end af mig skal jeg ikke kunne sige, men det, at der blev stillet større krav til mig, på grund af, at jeg var ældre, end til Tove, men at Tove stort set havde de samme rettigheder som mig - bl.a. med hensyn til sengetider, gjorde nok, at jeg blev tvær og vanskelig og mine forældre så har behandlet mig derefter, og at det hele derfor er kommet ind i en ond cirkel.
Tove derimod, så op til sin storebror, og forstod tydeligvis ikke, hvorfor han ikke rigtig ville have noget med hende at gøre. Jeg følte hende som utroligt påtrængende, og jo mere jeg forsøgte at skubbe hende fra mig , desto mere påtrængende blev hun. Da vi på et tidspunkt, kom på danseskole, var det værste jeg vidste, at komme til at danse med hende, hvorimod hun strålede som en sol, når hun fik mig til partner.
Først som voksen er det gået op for mig, hvordan tingene hang sammen.

Toppen af siden


JUL OG NYTÅR

Julen i min barndom startede omkring 1. december med julekalenderen. De første julekalendere vi havde var en plade med 24 låger, bag lågerne var der billeder af f.eks et kræmmerhus, en trompet o.s.v. . Den 24. december var der gerne et billede af en familie der dansede omkring juletræet.
Jeg lavede også tit et kartoffelpindsvin. 24 tændstikker blev stukket i en stor kartoffel, og så fjernede man en tændstik hver dag.
Senere, da vi flyttede på Skyttevej, fik vi en anden tradition.
Tove og mig fik hver en stor grangren, hvorpå der var hængt 24 små pakker. I pakkerne var der slik. F.eks. en flødekaramel, en lakridscigaret elelr en lakridskugle, men det kunne også være en sukkerknald. Pakken til den 24. var normalt lidt større end de andre, og kunneindeholde et lille stykke legetøj.
Jeg har aldrig haft lyst til at snyde med at kigge i pakkerne, men jeg kunne tit stå meget tidligt op for at åbne dem.
Den 2. søndag i december, så vidt jeg husker, var der stor juleudstilling inde i byen. Forretningerne var lukkede, men havde pyntet vinduerne. I mange vinduer var der figurer der bevægede sig. I tæppelageret på hjørnet af Vendersgade og Danmarksgade var der normalt den største udstilling. Det kunne være en hel by med et tog der kørte rundt, en mølle der drejede rundt o.s.v.
Slagterforretningerne udstillede deres varer meget kunstfærdigt dekorerede. Slagter Raben i Danmarksgade havde altid en meget flot udstilling, med f.eks. grisehoveder med et rødt æble i munden og kunstfærdigt dekoreret med mayonnaise, og pålæg lagt op i fine mønstre.
Når mørket var faldet på og julebelysningen var tændt, var det utroligt spændende at gå på juleudstilling. Forskellige steder lød der musik fra lirekasser. På den tid kunne vanføre og krøblinge få tilladelse til at spille lirekasse for på den måde at tjene lidt penge. Et hornorkester iklædt nissekostumer hørte også med, sammen med et mylder af glade børn og voksne.
Hjemme startede julen også først i december, hvor der blev bagt småkager. De faste var pebernødder, brunkager, vanillekranse, fedtebrød og rutebiler. Der var dog ikke noget med at spise af dem før juleaften.
En uge inde i december var vi gerne i skoven efter gran og mos til juledekorationer. 14 dage før jul blev der pyntet i stuerne med kravlenisser og gran m.m.
Juletræet blev normalt købt hos en juletræshandler et par dage før juleaften.
Lillejuleaften blev det sat på fod, kom ind i stuen og blev pyntet, og så sang vi:

Lillejuleaften, vil vi synge for din dør,
lillejuleaften bli'r kagen aldrig tør.

Toppen af siden


FASTELAVN

Fastelavnssøndag skulle far og mor rises op af sengen med fastelavnsrisene. Man kunne købe fastelavnsris i butikkerne der bestod af en pind med en ståltrådsring, omviklet med farvet crepepapir og behængt med forskellige former for slik. Jeg husker at vi stod og bankede på dynerne med risene mens vi råbte: "Gi' boller gi' boller".
Vi havde altid fri fra skole fastelavnsmandag. Så var det med at finde noget gammelt tøj og klæde sig ud, finde sammen med nogle andre fastelavnsnarre og så ud og rasle med raslebøsserne, der kunne være en gammel sparebøsse eller en konservesdåse. Man havde som regel aftalt dagen før om man skulle "gå sammen". Dengang var "husmødrene" altid hjemme. Vi bankede på døren, og når konen lukkede op stod vi en 2-3 stykker og skrålede:

Fastelavn er mit navn
boller vil vi have
hvis vi ingen boller får
så laver vi ballade

Boller op boller ned
boller i min mave
hvis vi ingen boller får
så laver vi ballade

Konen skulle så forsøge at gætte hvem der skjulte sig bag maskerne.
Så vankede der gerne en 2 eller 5 øre i raslebøssen, og så gik det videre til næste sted. Var det koldt, stod ånden som en hvid tåge ud gennem papmaskens mund. Masken blev blødere og blødere for til sidst at bryde sammen. Farverne fra masken var heller ikke ægte og smittede af, så man kunne se sjov ud når man kom hjem. Klokken 12 var det slut, så måtte man ikke rasle mere, og så var det med at komme hjem og få set, hvor mange penge man havde raslet ind.


RADIO OG TV

Den ældste radio jeg husker, stod hos mine bedsteforældre i Hannerup. Det var en 4 lampers modtager i en lille brun bakelitkasse med en lille rund drejeskala foran. Højttaleren stod for sig selv og var også af bakelit og lignede en tallerken på højkant sat på fod. For at radioen kunne modtage noget, krævedes en lang udendørs antenne af snoet kobbertråd, som var gjort fast i skorstenen i den ene ende og et træ i haven i den anden. Antennen var ført ind gennem stuevinduet, og kunne forbindes til jordledningen med en speciel omskifter. Når det tordnede blev antennen forbundet til jord. Man kunne normalt tage programmer på lang- mellem og kortbølge.
Far og mors radio var af mærket Audiola, med indbygget højttaler. Den havde vi til vi flyttede på Skyttevej. Her fik far en radiogrammofon hjem på prøve en tid. En radiogrammofon var skab der både indeholdt radio og grammofon samt et rum til plader. Pladerne var lakplader der skulle rotere med 78 omdrejninger i minuttet. Pickuppen var af nåletypen, hvor en spids stålstift samlede lyden op fra pladen. Købet blev dog ikke til noget, men i Dronningensgade købte far så en mægtig radiogrammofon brugt, oven i købet med pladeskifter, og safirpickup, og hvor låget tilgrammofonen blev styret af en pumpecylinder, så det stille lukkede sig når man slap det.
Omkring min konfirmationsalder begyndte fjernsynet at vinde indtog. Det var utroligt spændende med det nye. De første, der fik fjernsyn, inviterede stolt venner og naboer på besøg, for at se vidunderet. Familien Nøjgård, der boede Dronningensgade 6, ved siden af far og mor, var nogle af de første i gaden der fik fjernsyn, endda et 19 tommers. Det synlige tegn på vidunderets indtog, var den store antenne på taget. Var man med på noderne, havde man både en Danmarks og en tysklandsantenne, og især den sidste var til at få øje på. Man så rub og stub af, hvad der blev udsendt. En af de udsendelser jeg husker vi så hos Nøjgårds, var operaen Rigoletto. Stuen var indrettet som en biograf, med fjernsynet forrest og stolerækker bagved. Så snart prøvebilledet skiftede til uret, satte man sig på plads. Når udsendelserne sluttede ca. 1 1/2 time senere, blev der serveret kaffe inden man gik hver til sit. Kunne man ikke se fjernsyn ved naboen, og kom der en spændende udsendelse, måtte man ned i byen og sikre sig en plads foran en radioforretning. Her var et fjernsyn stillet frem i vinduet, og en højttaler sat udenfor, og så satte folk sig foran vinduet på campingstole og med termokaffe og så fjernsyn. Vi fik selv ret tidligt fjernsyn, idet vi overtog radioforhandler Gandrups private 17 tommers TO-R da han skiftede til et 19 tommers. Det gjaldt naturligvis om at få antennen rettet rigtigt ind, og jeg har tit stået og drejet antenner på taget i 3. sals højde. Man kunne tage Tyskland, men ikke særligt klart, og til tider forsvandt billedet, men bare det at kunne se lidt engang imellem, var facinerende.

Toppen af siden


DRENGESTREGER

Jeg var omkring 12 år gammel og vi boede på Skyttevej. Jeg og naboens søn Claus, der var et par år yngre end mig, blev vi enige om at tage en tur i Hannerup skov. Vi kom helt ud til engen bag Erritsø mose, som ejedes af proprietær Basse fra Erritsø. På engen lå en stor halmstak af halmballer. Vi klatrede op i toppen af stakken og lavede en hule, men desværre havde Basse valgt samme dag til at gå på jagt i engen, så vi blev opdaget. Han blev rasende da han så os og stod og pegede på os med sit gevær, medens vi slukørede kravlede ned fra stakken. Vi fik læst og påskrevet om, at vi havde ødelagt stakken så der kunne trænge vand ind i den, og at vi kunne forvente et større erstatningsansvar fra vore forældre. Han noterede vores navne, og vi cyklede slukørede hjem. Jeg var overbevist om, at jeg stod til en omgang bank, men det gik mærkværdigvis ikke sådan denne gang.
Clauses mor var vant til at færdes i de finere kredse, og da hun fik historien, ringede hun til Basse og fik ham neutraliseret. Jeg måtte også krybe til korset og fortælle far, hvad der var sket. Han kontaktede nabokonen, og da hun kunne berolige ham med, at sagen var ordnet, slap jeg for straf.
I forundringen herover, satte jeg mig ned og skrev følgende digt:

Den bondemand han stod og så,
at i sin høstak drenge lå,
"Nu skal jeg"! tænkte han og foér,
igennem alle sine roer

De drenge kom hurtigt fra stakken ned;
nu tror jeg at i ved besked.
Den bondemand han jog afsted
"Stands" råbte han, nu vil jeg se,
hvad der med jer skal vid´re ske,
han deres navne skrev oh ve.

Han var på jagt, den gæve gut,
og havde ingen harer skudt,
Han rendte rundt med sit gevær,
og var så øm i sine tær.
Og harene tænkte: "Hvad mon han leger,
han har vidst fået for mangen en bajer.

Slut på barndommen.


SANGE GÅDER OG LIDT FRÆKKE RIM OG REMSER.

Nogle i min familie kunne godt lide at lærer mig lidt frække rim og remser. Her er et par smagsprøver. Den første er fra min fætter Guttorm i Billund

Jens Pæsen har skidt i si' bowser
uha - uha - uha - uha
og puh da ha, hvor det lowder
uha-uha-uha.

Bedstefar og bedstemor de skulle ud og rejse,
Da de kom til Holstebro begyndte det at blejse,
Bedstefar han sa'e,
A ska a, a ska ba, a ska' ha' mi bowser a.


For jeg holder så meget af bøf og kartofler
og en to tre fir' fem seks syv snapser til.

Lille mor 'a trow faldt nier,
slemme dreng hva' sku' du der?
'a sku ha lidt smør på mi' brø'
bi kun lidt så skal du få klø'

Højt op' i Norge der bo'ede en bonde,
biffen baffen biffen baffen biffen baffen buf.
Han ha'ed en røv lisså stor som en tromme,
biffen baffen biffen baffen biffen baffen buf.
Hver gang han slog en prut,
tog det et helt minut,
biffen baffen biffen baffen biffen baffen buf.
Hver gang han slog en ski',
tog den en timesti'
biffen baffen biffen baffen biffen baffen buf.

Højt oppe i røven der sad der en knast,
og fy for pokker, hvor den sad fast,
så slog jeg en lille fumle-rumleski',
og så fløj den ud som en humlebi,
Trala la la la .

På Djursland ligger to byer på vejen til Grenå.
En af bedstefars vitser var, at hvis man skulle til Grenå og tissede i løgten, så måtte man skide i mørke.

Hvad er forskellen mellem en boksehandske og en damper?
en damper tuder i havnen, en boksehandske havner i tuden.
Hvorfor kan en hest ikke blive elektriker?
Den taber pærerne.
Hvad vejer mest - en dame eller en herreprut?
Det gør en dameprut for den sir kiiilo,
En herreprut si'r pund.

Hvorfor kan en kvinde ikke blive urmager?
Fordi, når hun rør' perpendikken så står den.

Til sidst en leg hvor man to og to tager hinanden i hænderne. Den ene med armene over kors. Når man når til slutningen trækker man skiftevis i den ene og den anden arm når man siger riv-rav-rush og står så med ansigterne den modsatte vej.

Jeg fik lov af far og mor
til at gå på børnebal
gå i kongens have
drikke chokolade
riv-rav-rush.

Drenge fra byen og fra landet var altid i totterne på hinanden. Engang flyttede et par frække drenge til Hannerup og lærte os i Søndermarkskolen denne remse:

Byfasaner ,byfasaner,
Skider i æ' potter, pisser i æ' panner
fy for fanner.

Som vi så skrålede når vi så nogle drenge inde fra byen komme forbi.
Vi blev så svaret igen med ord som bonderøve og andre ukvemsord.

Toppen af siden

UNGDOMSTIDEN


KONFIRMATIONEN

Som omtalt under skolegang var jeg som den eneste dreng i klassen sammen med to piger kommet i mellemskolen inde i byen.
Det var noget af en omvæltning at komme fra en landsbyskole med tre lærere til en stor byskole. I tredie mellem skulle jeg konfirmeres. Konfirmandaspiranterne blev splittet op i de to bysogne Michaelis og Trinitatis, så jeg blev ikke konfirmeret sammen med alle mine klassekammerater. Til gengæld var der en del jeg kendte fra Søndermarkskolen i Michaelis kirke. Vi gik til præst i kælderen under præsteboligen i Vendersgade. Præsten var Halfdan Knudsen. Et par år før var kirken brændt og var netop genåbnet, så vi var det første hold der blev konfirmeret i den genopbyggede kirke. Efter konfirmationen den 14/4 1957, blev der holdt fest i Dronningensgade 4 med den nærmeste familie. Farfar og farmor, bedstemor samt onkel Niels og tante Irma.
Jeg fik en ny cykel i konfirmationsgave af far og mor. Ikke den sidste nye model i letvægter men en solid herrecykel og den var ny. Den første nye cykel jeg havde haft. Desuden fik jeg mange telegrammer og ca. 350 kr. i kontanter i gave.
Jeg var lige fyldt 15 år i februar, og kunne næste år få lov at køre på knallert, så derfor mente far det var en god ide at investere pengene i sådan en selv om jeg faktisk ikke var gammel nok til at køre på den. Han tog med med ned til cykel- og knallerthandler Alsing i Danmarksgade. Han havde en brugt Lion uden gear og kickstart og med kileremstræk stående jeg kunne købe for beløbet. Det var nu ikke lige den knallert jeg havde drømt om men dog en knallert så jeg lod mig overtale. Den var forsynet med pedaler som en cykel.
For at få råd til benzin og forsikring måtte jeg indgå den aftale, at min mor kunne bruge den på arbejde. Hun gjorde rent om morgenen på Skjoldborgvejens skole. Jeg kunne naturligvis ikke lade være med at skrue i den og det gav hende nogen gange lidt problemer med at få den startet.
Dagen efter konfirmationen kørte jeg med to kammerater på vore nye cykler til Trelde Næs, som skulle erobres. På næsset boede næssedronningen Ane Ryholt. Hun havde spærret adgangen til næsset med pigtråd og der gik rygter om at hun havde en vagt der skød efter folk hvis de kom ind på hendes enemærker, og at der gik glubske hunde rundt.
Vi stillede cyklerne uden for pigtråden og sneg os derefter langs stranden ud til spidsen af næsset kaldet Kasserodde. Vi nåede både frem og tilbage uden at blive opdaget. Det eneste vi stødte på var nogle græssende får.
Herefter var der ungdomgilder. Jeg fik ikke lov at holde gilde og var derfor kun med til et enkelt hos læge Buch-Sørensens datter Kirsten.
De unge fandt på mange kneb for at komme i fysisk kontakt med hinanden. Man legede f.eks. blindebuk, hvor en fik bind for øjnene og derefter skulle forsøge at fange en af de andre og finde ud af hvem det var. Den eneste måde at identificere de forskellige på var at befamle dem. En anden leg var panteleg, hvor mange af panterne blev indløst med kys. Andre lege foregik med lyset slukket. Det var dog mit indtryk, at det mest var pigerne der ville lege disse lege, men efterhånden som der kom facon på pigerne blev det også interessant for drengene. Jeg havde en kammerat i de ældste klasser som jeg kom rigtig meget sammen med ud over at vi var sidekammerater i skolen. Han hed Eigil Poulsen og boede i Bjergegade 15. Vi var meget forskellige men trivedes godt i hinandens selskab. Eigil lærte mig at spille skak, og hver dag efter skole tog vi et par timer ved skakbrættet. I starten var det kun nederlag, men efterhånden blev vi jævnbyrdige.
Han havde ikke selv knallert men måtte køre på sin fars så meget han ville. Det var en NSU quickly med to gear og noget smartere end min gamle Lion men det lykkedes mig efterhånden at få tunet Lion'en så meget at jeg kunne følge med ham.
Hans far havde også købt en stor træjolle der tidligere havde haft motor. Den blev gjort i stand og lå i Vesthavnen til fri afbenyttelse for Eigil og mig og vi brugte den flittigt. Vi roede helt til Strib og Røjle for at fiske og havde til tider skakspillet med og sad så midt ude på Lillebælt og spillede skak. En gang manglede der en brik da vi kom hjem til Eigil, og så måtte jeg på cyklen og ud til jollen for at hente den. Mellemskoleeksamen og realeksamen blev overstået med ret godt resultat, og vi skulle ud i erhvervslivet. Eigils og mine veje skiltes. Jeg søgte, på mine forældres opfordring, ind til post og telegrafvæsenet, og kom ind som postelev. Eigil fik ansættelse i SAS i København.
De sidste sommerferier i skolen fik jeg ikke lov til at gå hjemme og dangdere den. Et år var jeg chaufførmedhjælper og altmuligmand ved murermester Guldager Nielsen. Det var hårdt arbejde med at hente sten på Skærup teglværk og læsse dem med håndkraft, og hente grus i Tolstrup grusgrav, der også skulle læsses med håndkraft. Der var dog en kopelevator man kunne skovle gruset ned i men ude på byggepladserne skulle det skovles af ladet, da bilen ikke havde tiplad.
Da chaufføren havde sommerferie malede jeg alle firmaets skurvogne med rød maling nede på Fredericia Ny Tømmerhandel ved Prangervej.
Noget af den sidste sommerferie og tiden efter indtil jeg skulle start på P&T skolen i København, arbejdede jeg som murerarbejdsmand og passede min far og hans murermester Frank Ærbo op med materialer.
Mine forældre havde mådt nogle ærkekøbenhavnere Frank og Lilly Jensen på kampingtur og var blevet venner med dem og det blev aftalt at jeg kunne bo hos dem på Pilevangen i Brønshøj de tre måneder jeg var på P&T skolen i Tietgensgade. Frank var kommunist og arbejdede på en radiatorfabrik. Turen til og fra skolen foregik på cykel. På den tid kørte der stadig sporvogne i Brønshøj. Den gamle linie 8 og de nye "Düsseldorfere", linie 2.
Jeg fornemmede hurtigt at post- og telegrafvæsenet var et fejlvalg, men det kunne ikke nytte at springe fra i utide. Havde man sagt a måtte man også sige b.
Meget af fritiden tilbragte jeg på Dyrehavsbakken. Jeg mødtes også med Eigil engang imellem men da han ikke var så meget til dans og musik blev det ikke til så meget.


Toppen af siden

ÆRØTIDEN

Da vi skulle ud i praktikpladser fik jeg tildelt Ærøskøbing postkontor, landets ældste stadig fungerende. Jeg skulle starte der 1. november og de næste 13 måneder blev lidt af en prøvelse men også en oplevelse jeg ikke ville have undværet.
En dag gik jeg så ombord på Ærøfærgen i Svendborg havn med kurs mod ukendt mål. Ankommet til øen fem kvarter senere gik jeg op ad Vestergade til jeg fandt postkontoret og gik ind og meldte mig hos postmester Schwartzlose, der var søn af fhv. restauratør Schwartzlose på Fredericia banegård. Han var en rigtig original, ellers var han nok ikke havnet på Ærø. Den elev jeg skulle afløse var en pige fra Marstal. Jeg skulle overtage hendes værelse hos hr. og fru Fich i Nørregade, men da vi skulle overlappe hinanden med en måned, kunne jeg ikke flytte ind med det samme. I stedet kunne jeg bo i et tomt hus lige overfor, hvis enerinde for tiden opholdt sig i Amerika. Det var i november måned og der var ingen varme i huset så jeg opholdt sig der faktisk kun når jeg skulle sove.
Sengen var stor og gammeldags og dynen var en tyk olmerdugsdyne fyldt med fjer og tung som bare pokker men når man først havde fået den varmet op, frøs man ikke.
Efter en måned fik jeg værelse med centralvarme hos familien Fich hvor konen var medlem af byrådet.
Jeg spiste på et pensionat på torvet lige ved kirken.
På den tid af året var der ingen turister på øen så der var temmelig øde. Der var en slags grillbar med en jukebox, hvor man kunne købe sodavand og pølser og der tilbragte jeg en del tid. Ellers var der en biograf. Den var ikke særlig moderne og man kunne ikke køre en hel film i et stræk men skulle skifte spole to til tre gange under filmen. Fremviseren var en gammel sag med kulbuelys der skulle justeres engang imellem, ellers forsvandt billedet på lærredet. Det var bedst at komme den første dag hvor operatøren selv skulle se filmen. Ellers kunne det ske at han faldt i søvn og måtte vækkes ved trampen i gulvet når billedet blev svagere og svagere og kulstængerne skulle justeres. Jeg sad som regel på balkonen og har nogle gange snydt mig derop når kontrolløren vendte ryggen til.
Ellers var der et lille bibliotek som jeg flittigt benyttede når det var åbent. Det var den lokale skrædder der var bibliotekar. Om lørdagen var der bal på kroerne rundt omkring på øen. De unge samledes ved isenkræmmeren på hjørnet af Vestergade og Søndergade hvor man kunne stå i tørvejr. Man bestemte sig for hvor man skulle tage til bal, og splejsede til at leje en bil som skrædderens søn Fritz, der var den eneste med kørekort, kunne køre. Den blev lejet hos den lokale taxivognmand og var så stor at alle kunne proppes ind i den. Ventetiden kunne udnyttes med små lege som sandhed eller konsekvens, hvor konsekvensen som regel var, at man skulle kysse en eller anden af pigerne.
Der var ikke råd til at indtage mere en en øl hele aftenen, men det gjorde ikke noget. Til gengæld blev der danset hele tiden.
Til tider kunne det knibe at få alle samlet når vi skulle tilbage til Ærøskøbing.

Postkontoret var som sagt meget gammelt. Personalet bestod af postmesteren, en postassistent eller medhjælper, en kontorassistent en postelev og tre postbude.
Mit arbejde bestod i at tage mod og udlevere pakker. Tage mod indbetalinger og telegrammer, sælge frimærker og lave regnskab. Kontoret havde også to telefonbokse.
Telegrammerne skulle indtelefoneres til telegrafen i Svendborg, hvorfra vi også telefonisk fik telegrammer til øen der så blev skrevet på telegramblanketter eller Lykønskningstelegrammerne med håndskrift.
Frimærker og indbetalingskort blev stemplede med håndstempel. Værdipakker o.l. blev forseglede med snor og laksegl.
Kontoret havde en mekanisk regnemaskine med en stribe kolonner med tallene fra 0 til 9. Postmesteren stolede ikke altid på vores sammentællinger og kontrollerede dem alle uden at bruge regnemaskine. Det skete også at han fandt fejl.
Under postkonteret hørte postekspeditionerne i Tranderup Bregninge Leby Søby og Dunkær, hvorfra vi modtog de såkaldte biposter i forseglede postsække og skulle kontrollere penge og regnskaber. De kom ind med rutebilen og det var altid Schwartzlose selv der var ude ved bilen og tage impod dem.
Postbudene havde tre daglige ombæringer. Den ene tog sig af pakker og havde en stor trehjulet budcykel med lukket kasse på som han normalt skubbede rundt i byen.
Engang vi skulle have lidt sjov en søndag, "lånte", medhjælperen, mig og en lærerstuderende budcyklen og tog på udflugt på øen. Vi anbragte en kasse øl og en transistorradio i kassen. De to sad så i kassen med åbent låg medens den tredie trådte i pedalerne. Efter et stykke tid byttede vi plads. Mærkelig nok skete der os ikke noget. Jeg mener også at Schwartzlose var fraværende den dag.
Medhjælperen blev senere fyret på gråt papir for at have lånt 50 kr. i kassen. Jeg nåede dog forinden at komme med ham på en motorcykeltur til København hvor vi overnattede i en skummel lejlighed i Istedgadekvarteret sammen med nogle damer han kendte.
Min arbejdstid var fra 9 til 12 og fra 15-18. Den lange middagspause som jeg som regel væk om vinteren, og har præsteret at sove over mig. Om sommeren tog jeg på stranden.
Da havde restaurant Strandskoven åben og en af postbudene kaldet Wulle var bartender. Her var bal hver weekend, og vi gik altid derud. Et godt stykke før man nåede frem kunne man høre dunkene fra stortrommen.
Nogle kunstnerindvandrere til øen havde lavet en revy som skulle spilles i Strandskoven. Folk og fæ i Pærøskøbing by" hed den. Af en eller anden årsag blev jeg pianist på revyen. Arangørerne havde fine venner i København som Niels Viggo Benzon og "Gamle og Gyda", der også underholdt efter revuen. Jeg skulle lave underlægningsmusik til et interviev til radio Fyn, og var så nervøs at heg hele tiden ramte de forkerte tangenter. Selve revuen gik dog fint. Jeg skulle også akkompagnere Gamle og Gyda. Jørgen gamle Hansen sang bl.a. "Kærlighed er en løjerlig gråspurv" og Grønlændervisen og Gyda sang "Jeg er en af bakkens sangerinder".
Jeg var også tit nede ved havnen og se på færgernes ankomst. Somme tider var der jernbanevogne med som med en traktor kørtes ind på verdens længste jernbane der gik fra færgen til "Verdens Ende". Der var også træskibsværftet, hvor man kunne følge med i opbygningen af en fiskekutter.
Lønnen var 365 kr. om måneden og jeg skulle selv betale kost og logi, så der var ikke meget til fornøjelser. Vasketøjet sendte jeg hjem til Fredericia da jeg ikke havde mulighed for at vaske selv.
Et af postbudene fra formand i roklubben og fik mig meldt ind. Engang roede vi til Rudkøbing for at være med til en kanindåb. Vi nåede frem uden brug af kort eller kompas, men kanindåben så vi ikke meget til og der var ingen piger i roklubben, så det endte i druk. Næste morgen blæste det nærmest orkan så vi kunne ikke ro hjem. Vi fik båden gratis med Marstalfærgen, hvor en af roernes far var kaptajn, og så roede vi fra Marstal hjem til Ærøskøbing.
Om sommeren var der mange turister på øen og der var fast rutefart fra Tyskland. Det gav travlhed på posthuset med salg af frimærker der ofte skulle stemples med posthusets gamle håndstempel.
Det var træls at skulle ødelægge et helt ark specialfrimærker for 1 frimærke og gjorde det noget mere bøvlet at gøre frimærkeregnskabet op.
Ved juletid var der sport i at få solgt julemærker, fordi vi fik 10 øre for hvert ark vi solgte.
I middagspausen kunne jeg gå en tur ud på "Drejet" og kigge på turistpiger.
Medens jeg var på øen tog jeg kørekort til motorcykel og motorcykel med sidevogn. Det var den lokale vulkanisør, som jeg forøvrigt spiste på pensionat med, der også var kørelærer. Skolecyklen var en lille NSU FOX på 125 cm2, nærmest en stor knallert. Kørerlæreren opdagede hurtigt at jeg allerede kunne køre motorcykel så han sagde, at jeg kunne køre hen og øve mig i det nærmeste vejkryds, og så gik han tilbage til værkstedet og passede sit arbejde. Sidevognsmaskinen var en NSU MAX og den havde jeg heller ikke problemer med at køre. Den var desværre i stykker da jeg skulle til prøve og så måtte den prøvesagkyndige fra Svendborg tage turen med færgen en ekstra gang.
Jeg bestod dog begge gange i første forsøg.
Jeg lejede et par gange den lille Fox og kørte en tur rundt på øen.
Betalingen for kørekortet var min gamle Lion knallert der oven i købet var deffekt. Kørerlæreren lejede knallerter ud til turister og ville bruge den til det. Jeg gad vide om han fik den til at køre igen.
Endelig oprandt den dag, hvor jeg kunne forlade øen, jeg var ved at få økuller og svor faktisk, at jeg ikke ville vende tilbage igen, men det løfte har jeg nu ikke holdt.

Toppen af siden


ELEVTIDEN I KOLDING

Jeg skulle starte som elev på Kolding postkontor.
I starten boede jeg hjemme og tog toget hver dag. Nogle gange kl. 4.30 om morgenen.
På banegården holdt en lang togstamme som blev skilt på midten og kørte hver sin vej. En gang fik jeg mig sat i den forkerte vogn og måtte en tur omkring Vejle og med bus derfra til Kolding. Der var en der var sur da jeg endelig ankom og det var før mobiltelefonernes tid så jeg kunne ikke ringe før jeg kom til Vejle.
I Kolding var vi to andenårselever. Den anden var heldig at komme ud at køre med en bureauvogn på Troldhedebanen en måned. Jeg fik en udstationering på godt en måned til Haderslev postkontor, hvor postmesteren havde svindlet og var blevet afskediget. Jeg boede på Missionshotellet og levede stort set af pølser med brød og varm kakaomælk fra en pølsevogn over for hotellet. Siden har jeg ikke kunnet spise pølser uden kakaomælk.
Under tiden i Haderslev var jeg stamgæst på danserestaurant Behrens på Jomfrustien 10, der lå tæt ved mit hotel. Jeg blev gode venner med musikerne som jeg senere mødte i Nyhavn medens de var ved at bære deres instrumenter ned i en kælder til et nyt engagement.
Jeg mener det var Nyhavn 41, og i københavnertiden var jeg stamgæst her. Restauranten lå i kælderen.
"Uniformen" var koksgrå bukser, hvid skjorte og koksgråt slips. Noget jeg ikke befandt mig særlig godt i. Når jeg kunne smuttede jeg en tur ud til postbudene og tog en tur på en af de små perrontraktorer der kørte posten ud til togene.
Jeg ville dog gerne flytte hjemmefra igen og gik ind på et værelsesanvisningskontor og fik en adresse på Seest Bakke for 10 kr. i gebyr. Det var en ældre enkekone der boede i huset og jeg kunne godt få kosten hos hende. Det var et meget gammeldags indrettet værelse men ret stort.


TROCADERO I JERNBANEGADE

Der var ikke så meget at fordrive tiden med når arbejdet på postkontoret var slut, bortset fra biografen. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at der var god musik på restaurant Trocadero i Jernbanegade. Jeg havde ikke mange penge på lommen så jeg måtte strække en øl en hel aften. Jeg blev hurtigt et kendt ansigt og dørmand Johansen lod mig slippe ind uden at betale entre. Det var hovedsagelig italienske orkestre der spille der og jeg var vild med deres musik specielt orkesteret Primavera, hvor alle musikerne sang en af musikerne havde træben, men pigerne var lige vilde med ham. Trocadero var byens fine danserestaurant og mange kom parvis. De piger der kom alene var mest interesseret i de italienske musikere. Et par gange gik jeg op til flygelet og spillede i Primavera holdt pause. Det lykkedes mig hver gang at skabe en god stemning med sange publikum kunne synge med på og det gav hver gang en stak øl fra publikum som jeg havde besvær med at drikke.
Det mere folkelige dansested i Kolding hed Casino og lå i Låsbygade. Her spillede Sun Valley og hans orkester fast i den tid jeg var i byen. Stedet havde ikke det bedste ry i de pænere kredse.
Jeg foretrak Trocadero på grund af de fremragende danseorkestre der spillede der.


PRIMAVERA DANSEORKESTER FRA ITALIEN

Engang havde jeg lånt fars motorcykel, samlet en pige op og taget en pige med hjem på værelset. Det blev enkekonen for meget og jeg blev sagt op til den første og måtte flytte hjem igen den sidste tid jeg var i Kolding.


AFSKED MED P&T

Som afslutning på elevtiden skulle jeg igen på skole i København i tre måneder, men denne gang havde jeg ikke fundet et sted jeg kunne bo, så en dag stod jeg på hoivedbanegården med min kuffert og vidste ikke hvor jeg skulle sove om natten. Jeg fik vekslet en krone i tiører, købte politiken, slog op på ledige værelser, fandt en telefonboks og startede fra en ende af. Ikke så længe efter var der bid, men jeg kunne kun bo der 14 dage, så var værelset lejet ud til en anden. Jeg snuppede det og tog S-toget til Hvidovre. Hvordan jeg fik kosten medens jeg boede der har jeg glemt, men jeg har nok også kunnet spise der.
Ham der skulle overtage værelset var Tømrer og en fin fyr. Den dag vi skulle skifte værelse fejrede vi med en gevaldig tur i byen, hvor vi startede i Nyhavn ved 18 tiden. Da de lukkede fortsatte vi i Prater og da de lukkede tog vi tilbag til Kap Horn i Nyhavn og fik suppe. Mandalay med Four Jachs blev ustandselig spillet på jukeboksen. På vejen hjem kl. 8 om morgenen tog vi et foto i en fotoautomat på banegården.
Eleverne skulle selv finde noget at bo i når de skulle på P&T skolen så de boede de underligste steder. Nogle sov på madrasser på balkonen på Vesterbros KFUM's festsal , Valdemarsgade 15 i Istedgadekvarteret.
Der var en ledig madras, så den tog jeg. Gelænderet var dækket med gråt papir så man ikke kunne se os fra salen når der var bazar o.l. men vi måtte dukke os for ikke at blive opdaget.
Betingelsen for at få madrassen var, at vi også spiste på stedet.
Fritiden blev brugt til besøg på danserestauranter. Hovedsagelig Nyhavn 41 og Prater samt et par stykker i Latinerkvarteret. Man kunne nå nogle stykker når man gik rundt i den indre by og jeg troede jeg nåede de fleste.
Om søndagen tog jeg i Tivoli, på Dyrehavsbakken eller en tur med bådene til Landskrona. Øresund var internationalt farvand og man kunne handle toldfrit om bord. En tur kostede vist 10 kr. men der var altid fribiletter i omløb. Der var to konkurrerende selskaber, Vikingbådene og Scarlet bådene. En søndag hvor det blæste ret kraftigt havde jeg besluttet mig for en tur. På udturen blæste det mere og mere op, og da vi kom i havn i Landskrona var det regulær storm. Hjemturen blev derfor udsat medens man ventede på at stormen skulle løje af. På et tidspunkt var det på tale at vi skulle med busser hjem over Helsingør-Helsingborg. Der stod et klaver i salonen, så jeg satte mig hen og spillede. Det var noget der passede folk og snart var dansen og fællessangen i gang. Et par timer senere var vinden løjeg så meget af at kaptajnen besluttede sig for at sejle, og jeg fortsatte med at spille hele vejen tilbage til København. Stemningen blev, nok på grund af rigelig alkoholindtagelse, ikke mindre og kort tid før vi kom ind i havnen kom der en fra skibet ned og spurgte mig, om jeg ikke kunne tænke mig et engagement på skibet til 50 kr. pr. tur. Sammenlignet med de 365 kr. jeg fik om måneden som postelev var det et fristende tilbud, men jeg havde ikke mod nok til at tage imod det. Jeg var efterhånden træt af at bo på altanen i festsalen og det lykkedes sammen med en anden elev, at få et lille mørkt kælderværelse under en terasse i en villa på Tesdorphsvej på Frederiksberg, der var delt op i værelser til udlejning. Der var også pensionat og man var også tvunget til at spise der. Værelset var et gammelt viktualierum ved siden af vaskekælderen, hvor vi kunne vaske os under en kold vandhane. Der var et lille vindue, men da det lå under en terasse kon der stort set ikke noget lys ind. Der var lige akkurat plads til to senge og intet andet. Her boede jeg til jeg forlod København for at blive soldat i Århus.
Jeg var godt og grundig træt af Post- og Telegrafvæsenet. Når man tiltalte sine kolleger og overordnede skulle det være med hr/fru og titel. F.eks. "Vil hr. postmesteren eller her overkontrolløren ". Jeg havde håbet på at kunne komme til telegrafvæsenet måske på Lyngby radio, men da det glippede sagde jeg min stilling op selv om jeg kunne have fået 1/2 løn under soldatertiden.
Der var et par måneder til at jeg skulle starte som soldat, og jeg fandt et job som motorcykelsvejer ved Bladkompagniet i Hvidovre. Jeg fik udleveret en Nimbusmotorcykel med sidevogn og skulle bringe blade mm. ud til kioskerne i området. Vi startede tidligt om morgenen så de kunne være ude i kioskerne når de åbnede kl. 7. Til gængæld havde vi fri til middag.
Jeg rekvierede et par ridebukser og ridestøvler hjemmefra som var uniformen sammen med en styrthjælm og et par motorbriller.
De manglede på et tidspunkt en mand i Valby så her var jeg et stykke tid udstationeret som afløser. Her mødte jeg de rigtige seje københavnertyper. De var egentlig nogle flinke gutter selv om de så barske ud og de havde et godt sammenhold. Jeg lignede lidt en splejs sammenlignet med dem, men de var gode kammerater der passede på hinanden.
I Hvidovre havde de også en trehjulet lukket scooter med lad som de kendtes fra Italien. En gang imellem kørte jeg i den ind til Politikens trykkeri på Rådhuspladsen for at hente et læs aviser.
Jeg nød faktisk det forår som motorcykelbud i København.

Toppen af siden


SOLDATERTIDEN

Efter at have forladt hovedstaden, var jeg lige hjemme og vende og sad den 1/7 i toget med min indkaldelse til Telegrafregimentet og fribillet til Århus banegård.
Vel ankommet blev vi kommanderet op på ladet i en række ventende militærlastbiler og kørt ud på kassernen på Langelandsgade. Senere skulle jeg selv komme til at transportere nye rekrutter til kasernen i min lastbil. Vi blev indkvarteret i den røde murstensbygning på en 20 sengs stue. Mit soldaternummer var 521234, i daglig tale 34. Vi marcerede til depotet for at få udleveret vores mundering og våben og fik besked på at pakke vores civile tøj ned i en plasticsæk der derpå blev sendt hjem til forældrene. De næste 16 måneder måtte der ikke trækkes i civilt tøj. De første 14 dage var der forbud mod at forlade kasernen. Vi fik dog tilladelse til at besøge KFUM's soldaterhjem der lå lige i nærheden og kostforplejningen, der lå lige på den anden side af Langelandsgade på det der kaldtes galgebakken.
Vi fik udleveret 2 par støvler, et par brugte og et par nye samt to uniformer, en brugt og en ny kaldet udgangsuniformen. Herudover en ny og en brugt skråhue, skjorter, sokker undertøj, drejlstøj, (arbejdsuniform) gymnastiktøj og gummisko- Herudover slips, paksæk, spade, patrontasker, gamascher bælte og "seletøj" mm. Det hele skulle opbevares i et meget lille vægskab. Endelig fik vi 5 tæpper, to lagener og et liggeunderlag til sengen. Det ene tæppe var nyt, de øvrige brugte.
Vi startede med en psykoteknisk prøve der skulle afgøre hvad vi egnede sig bedst til og herefter startede de 4 mdr. som rekrut. Øvelsespladsen Vester Enggård lå et stykke nord for kasernen. Her dyrkede vi bl.a. FUT under fænrik Verdoners kommando - en lille hård hund, fut står for fysisk uddannelse og træning omdøbt til fysisk udmattelse og tæring.
På Vester enggård lå også et stort indhegnet ammunitionsdepot hvor vi af og til havde vagttjeneste. Ovennævnte Verdoner skulle efter sigende have forsøgt at overrumple vagten, men blev stoppet på toppen af hegnet og holdt op en rum tid inden han fik lov at komme ned. Man fortalte om ham at han var blevet degraderet fordi han engang havde tvunget en soldat til at løbe så længe at han døde af udmattelse. Begge dele kan godt være opspind, men hans unger var vi trætte af. Han boede ved kasernens bagindgang og ungerne elskede at drille vagten ved at løbe ud og ind af porten og vi var tvunget til at hilse med honnør hver gang efter ordre fra fænrikken.
I tutten kunne vi købe forskellige fornødenheder som skosværte snørebånd, sandblæste regimentsmærker der ikke skulle pudses samt drikkevarer mm.
På KFUM's soldaterhjem lidt fra kasernen, kunne vi også købe kaffe, te og sodavand, og så stod der et flygel som jeg hyppigt benyttede.
Hver uge var vi oppe hos våbenmesteren og bytte undertøj. Jeg er glad for at jeg ikke skulle rode i det brugte.
Der var pladsmangel på kasernen, så efter et stykke tid måtte vi forlade den røde bygning og rykke til Nymindegab. Det foregik med tog, der dengang kunne køre helt ind i Nymindegablejren. Her blev vi indkvarteret i store militærtelte. Vi fik udleveret en stor sæk som vi kunne fylde med halm og det var vores liggeunderlag. Øverserne foregik ude i klitterne og alt blev fyldt med sand, så det var noget af et arbejde at holde våbnene fri for rust. Når vi skulle på orlov afgik der orlovsbusser i forskellige retninger. Jeg skulle med den der gik til Fyn og blev sat af ved den Gl. Lillebæltsbro, den ny var ikke bygget, og måtte så gå ind til Dronningensgade og tilbage igen når orloven var forbi. Tiden i Nymindegab skulle afsluttes med en marchtur tilbage til kasernen i Århus. Den slap jeg heldigvis for. Et par dage før fik jeg besked på at pakke mit grej fordi jeg og nogle andre skulle tilbage på kasernen og starte køreundervisning. Så vi kravlede på i en lastbil og vinke farvel til de andre der skulle gå hjem. Da de, efter nogle dage vendte tilbage til kasernen, trætte og udmasede fortalte de at de samme aften vi tog afsted, havde været på en 30km. ilmarch langs stranden. De fik bevilliget forlænget orlov, og det gjorde vi heldige også. Vi skulle starte i dækningsstyrken og forinden blev jeg indkaldt til en samtale hvor jeg blev spurgt om jeg ville melde mig til befalingsmandsuddannelse som sergent, med 9 mdrs. ekstra tjenestetid som følger. Det takkede jeg pænt nej til. Jeg kom så som menig, kaldet basse, i dækningsstyrken i Stabs- og parkkompagniet under kaptajn Jacobsen, det var nu mere næstkommanderende premierløjtnant Knudsen vi havde forbindelse med. Jeg fik titel af kontorordonnans. D.v.s. jeg fungerede som en almindelig kontormand hos en overfenrik Pihl, skulle køre hans kontorvogn og holde regnskab med forbrug af radiokomponenter. Hver morgen til morgenappel trådte jeg ud af geledet og gik ind i en halvmørk garage og sad muttersallene i en kontorvogn. Det var faktisk kun når der var øvelser rykkede jeg ud med overfenriken og vognen. I et hjørne af garagen var opført et lille værksted i træ, hvor to af mine kammerater der var snedkere, arbejdede, mest med at fremstille ting til officererne. De lavede også en stor transportabel bar til officersteltet som vi havde med når vi var på øvelse i Tyskland.
En gang i kvartalet var vi nemlig på øvelse i Sydslesvig. En kæmpekolonne af køretøjer startede fra kasernen om morgenen med kurs mod Tyskland. Hastigheden ved kolonnekørsel var 50 km i timen. Lå man bagerst i kolonnen kunne man sakke bagud så man kunne få mere fart på for at indhente kolonnen. I de fleste køretøjer var der 2 mand. Jeg kørte alene i min Dodge, der ikke havde døre, og tag af canvas. Reservehjulet var det eneste der gav lidt læ i føresiden. Det kunne være en kold fornøjelse i vintertiden. På turen var der altid et par biler der havnede i grøften fordi chaufføren faldt i søvn. Med mellemrum blev der holdt pauser så vi kunne komme ud og strække benene. I Padborglejren fik vi forplejning og fortsatte derefter til en skov et sted i Sydslesvig, hvor vi skulle holde øvelse med tyske natostyrker. Vi kunne købe tobak og spiritus på udførsel. Vi havde det hele med hjemmefra. Der blev drukket tæt under hele øvelsen både af officerer og menige og det var et stort held at der ikke skete alvorlige ulykker.
Vi var også i Hevring på Djursland og skyde med skarpt på deres specielle skydebane og 12.7 skytterne (tungt maskingevær) skød efter slæbemål trukket efter en flyvemaskine. Det lignede fyrværkeri når sporprojektilerne lavede streger i luften.
Jeg riggede, på et tidspunkt hvor jeg kedede mig, en telefonforbindelse op til værkstedet, og ringede en gang imellem op og snakkede med de to. Skæbnen var, at en gang jeg ringede op var det overfenriken der tog røret og jeg fyrede noget af han ikke skulle have hørt. Jeg slap dog med en advarsel, men da det senere gentog sig, røg jeg tilbage i geledet, og kom til at køre kostvogn når vi var på øvelser, og det var lige noget der passede mig. Jeg skulle bare hente maden i feltkøkkenet og så køre rundt i terrænet og finde de radiovogne der var placeret på bondegårde og i skove rundt omkring. Ingen til at overvåge mig og fri for at sløre bilen. Nogle gange havde jeg en medhjælper med til at hjælpe med at uddele maden. Når de andre måtte nøjes med feltrationer smovsede vi i dåsebøf og frugt.
Ulempen var at jeg måtte med på Vestre Enggård og på marchture, men det var til at overleve.
Når jeg gik i byen var det oftest på Maritza, Rico på Bruunsbro eller i Århushallen, hvor der altid var store orkestre. Åkrogen i Risskov var også et godt sted men lidt langt væk. I Tivoli Friheden var også en god danserestaurant. Det eneste sted jeg er blevet nægtet adgang i uniform var Club Tropicana i Mejlgade.
En tur i byen startede tit med et på besøg i en af havneknejperne. Her var der altid nogle der ville gi' en bejer til en soldat.
Jeg havde dengang en Java motorcykle som jeg brugte i sommerhalvåret når jeg skulle på orlov. Engang jeg havde været hjemme på motorcyklen og var kommet tilbage i god tid, kørte jeg ud til Tivoli Friheden for at tilbringe tiden der til jeg skulle være tilbage på kasernen. Her traf jeg så Bodil og hendes veninde, og dermed var min videre skæbne beseglet.
Hver tredie måned rykkede vi en grad op i herakiet på belægningsstuerne. Sidste trin vaf Gobberne (Gamle overbasser), de eneste der måtte gå med målebånd der viste hvor mange dage der var til hjemsendelsen. Det blev omhyggeligt justeret hver dag. Endelig oprandt hjemsendelsesdagen. Vi kunne trække i civil igen og aflevere munderingen. Alle på stuen havde købt røde tyrolerhuer og der blev taget afsked med soldaterlivet med maner og så ventede vi bare på den sidste kommando:" Til civil træd af.".

Toppen af siden


ARBEJDE KONE OG BØRN

5. maj 1963 traf jeg som omtalt for første gang Bodil. Jeg havde været hjemme i Fredericia på orlov på min motorcykel, og kørte tidligt fordi jeg ville omkring Randbøldal for at hilse på en pige jeg havde mødt i Århus ugen før og som havde fået arbejde på kroen. Jeg traf hende ikke og kom derfor tidligt til Århus og besluttede mig for at tage i Tivoli Friheden. Inde i restauranten mødte jeg nogle af mine soldaterkammerater og vi satte os sammen ved et bord. På et tidspunkt kom der to piger ine gennem lokalet og satte sig sammen ved et tomandsbord. De sad lidt lavere end os og jeg kunne sidde og betragte dem, og havde især kik på den ene. Orkesteret begyndte at spille op til dans, og jeg inviterede hende ud på dansegulvet. Vi dansede godt sammen, og dansede næsten alle danse sammen resten af aftenen. Jeg blev ret jalux engang jeg ikke nåede at byde hende op, og hun gik ud at danse med en mystisk person.
Inden restauranten skulle lukke ved midnat, satte jeg mig ned til de to pigers bord og snakkede sammen. De fortalte de havde været ude at fejre, at de nu var færdige med at læse til børnehavelærerinder og nu skulle i gang med eksamen. Derfor havde de først været på 6. Frederiks Kro for at spise og sluttede aftenen af i Tivoli Friheden. Jeg spekulerede som en rasende på hvordan jeg skulle få fulgt hende hjem på en anstændig måde. Man kunne jo ikke byde en sød pige man lige havde mødt op at køre på en gammel motorcykel, så jeg besluttede at lade motorccykel være motorcykel og spendere en taxi. Veninden Oda havde også fundet en kavaler og vi fulgtes ad ud gennem parken. På vejen plukkede jeg en påskelilie og gav hende. En af de få gange jeg har givet hende en blomst. Hun spurgte mig så pludselig, hvordan jeg var kommet, og jeg måtte så bekende, at jeg havde en gammel motorcykel holdende på parkeringspladsen. Må jeg køre med dig, sagde hun så og så var problemet jo løst. Veninden og hendes fyr tog en taxi og jeg fik Bodil op bag på motorcyklen og kørte hende ud på Vagtelvej, hvor begge piger boede. Det blev til et kys i døren og jeg fik også at vide, at hun havde fødselsdag et par dage efter den 8. maj. Mere var der ikke tid til for jeg skulle skynde mig hjem på kassernen, men jeg fik da noteret mig adressen. Dagen efter skulle kompagniet på en øvelse, der strakte sig over flere dage. Jeg kunne ikke få den skønne pige ud af tankerne, og jeg spekulerede på, hvordan jeg skulle komme i kontakt med hende igen. Jeg fik så den ide at skrive et fødselsdagsbrev til hende og fortælle, hvor godt jeg havde syntes om hende. Jeg ventede så spændt på om jeg ville få svar, og stor var glæden da det kom. Så var vi kærester, selv om der ikke var så megen tid til at være sammen.
Ikke så længe efter mødte jeg Bodils foældre i Århus. Svigerfar spenderede en kop kaffe og en konditorkage på et konditori på strøget, husker jeg.

Da Bodil havde overstået sin eksamen, søgte hun en stilling i Ålborg, og det var jo langt væk. Der var kun weekendorlov hver anden uge og det kun, hvis man ikke fik en vagtstraf fordi støvlerne ikke var ordentlig pudsede eller sengen ikke ordentlig redt. Der var heldigvis en af mine soldaterkammerater der havde bil, så ham kunne jeg få kørelejlighed med, når vi havde orlov sammen. Hans lille Renault Dauphine blev stoppet med kammerater der skulle til Ålborg, så vi sad som sild i en tønde. Så splejsede vi til benzinen. Når jeg ikke kunne køre med ham måtte jeg tage derop på stop. D.v.s. stille sig ud ved landevejen og vifte med tommelfingeren, og håbe på, at nogen ville give en kørelejlighed. Det var der heldigvis mange der ville. Soldater var jo altid i uniform, og havde ikke mange penge at gøre godt med. I baghovedet vidste jeg at det skulle være os to, så det varede ikke længe før jeg begyndte at lægge penge til side af min soldaterløn, der var på omkr. 40 kr. i ugen. Der skulle også være til lidt tobak, men jeg brugte jo ikke mere penge på at tage i byen, men besøgte Bodil så snart der var lejlighed til det. Min iver efter at besøge hende kostede mig da også 5 dage i vargarrest, d.v.s. indespærret i en lille fængselscelle hvor sengen var af jern og blev klappet op ad væggen og låst fast om dagen, og bord og stol var to brædder muret ind i væggen. Vi måtte ikke have spor med i cellen af læsestof e.l. Selv snørebåndene blev taget ud af støvlerne. To gange om dagen var der gårdtur på 1/2 time. Det var hårde 5 dage.
Grunden til straffen var, at jeg pjækkede fra regimentets idrætsdag. Jeg skulle smøre mad i kostforplejningen, deltage i håndgranatkast på Risvangen stadion, og spille i regimentsorkesteret, så jeg troede man ikke ville opdage, hvor jeg var. Det var det jeg ventede mindst jeg blev afsløret på. JEg havde ikke deltaget i regimentsorkesterets ovelser i lang tid, og regnede faktisk med, at jeg var afskrevet, men mine kammerater fortalte, at jeg var blevet råbt op i højttalerne på stadion: "34 skal melde sig ved regimentsorkesteret". Da sad jeg i toget på vej til Ålborg. Jeg blev endda kørt til stationen af en af sergenterne fra kompagniet.
Da jeg kom tilbage fra orlov måtte jeg jo gå til bekendelse og blev dømt for absentation. Jeg havde valget mellem at acceptere dommen eller apellere den og blive fremstillet for regimentschefen oberst Frode Worm-Leonhard. Jeg valgte det sidste og derved reddede jeg en weekendorlov. Med udgangen af oktober var de 16 måneders militærtjeneste slut. Bodil og jeg havde været ude at vælge forlovelsesringe, og 1. november 1963 forlovede vi os. Jeg var flyttet hjem til mine forældre i Fredericia, så nu var der virkelig langt imellem os, og det var jo ikke en holdbar løsning. For at få en lejlighed, det man kaldte "at være boligberettiget", skulle man være gift. Ellers kunne man kun få et værelse. Vi planlagde derfor at vi skulle giftes 21. marts 1965, og min far fandt hurtigt en lille toværelses lejlighed i Dronningensgade 8, hos Svend og Olivia. Det gik ikke med at bo hjemme, så jeg fandt et værelse på første sal i den gamle latinskole i Danmarksgade nu Trinitatis sognegård. Jeg fik også arbejde hos E. Rasmussen som isolatør. Så oprandt bryllupsdagen den 21 marts. Jeg var godt nervøs. Jeg kørte fars bil derover og vi havde min moster Betty og Farfar med i bilen. I bil nr. to kørte søster Tove sammen med hendes kæreste, tante Irma og onkel Niels. Da vi ankom til Tistrup gl Kro, hvor bryllupsfesten skulle holdes, var mandfolkene lige inde og få en opstrammer inden vi fortsatte op til kirken. Det er et betagende syn at se sin brud blive ført op ad kirkegulvet af sin far, og jeg måtte da også synke et par gange. Så skidt være med detaljerne. Svigerfar var rendt ind i et eller andet og havde fået et blåt øje, og Bodil havde et stort forkølelsessår på overlæben. Nå - vi blev viet, og jeg husker intet fra højtideligheden før da vi skulle forlade kirken og alle gæsterne stod for at gratulere.
Tillykke - tak - tillykke - tak sådan gik det i en uendelighed. Pludselig hørte jeg mig selv sige tillykke, og gæsten tak. Så vågnede jeg op. Der var vel omkring 100 gæster inviteret til festen, incl. præsten og kordegnen, der var Bodils gamle lærer. Hele bydelaget. Fra min familie kom, ud over dem der er nævnt, min onkel Hans og moster Edel fra Årre. Kort tid efter, at vi var kommet ind i kroen skvattede en stol sammen under en af de korpulente gårdmandskoner, så hun pludselig sad betuttet på gulvet. Årsagen var, at kroen lige havde fået installeret centralvarme, så alt træ var udtørret. Svigerfar og svigermor havde slagtet en ko som blev tilberedt af en køks også kaldet en kogekone. Menuen var den traditionelle med suppe, steg og is.
Der blev serveret vand til maden, ikke vin. Det brugtes ikke på de kanter den gang, men der blev budt rygevarer rundt. - cigaretter- cerutter og cigarer. Midt under suppen skete der igen et uheld. På grund af centralvarmen løsnede et stort stykke puds sig fra loftet og faldt lige ned på festbordet så de nærmestsiddende fik et mindre chok. Præsten, min far og lærer Buch holdt tale og der blev sunget et par sange. Jeg skulle ikke nyde noget med at sige noget i den forsamling.
Da spisningen efter 4 timer var overstået, forsvandt næsten alle mandfolkene ud i de tilstødende lokaler, fik ild på cigarerne og kortene frem. Ved røgtetid måtte nogen midlertidig forlade festen et par timer. Der var også enkelte koner mellem kortspillerne. Om aftenen blev der spillet op til dans af "Saksofonjons trio". For at sætte lidt gang i dansen, var der inviteret nogle af de unge fra sognet. Så blev der stillet øl og sodavand frem til fri afbenyttelse.
Bodil og jeg, skulle overnatte på Hotel Tistrup. Hotelværten havde garderet sig og lagt nogle gamle slidte lagener på. Det havde hun nu ikke behøvet. Vi fik også strenge formaninger på ikke at slæbe ris med ind på hotellet.
Vi havde fået et hav af gaver. Spisestel, kaffestel og en masse andet, så vi måtte køre to gange for at få det hele hentet hjem.
Bodil skulle tilbage til Ålborg den sidste uge. Jeg lejede en gammel lastbil af en vognmand i gaden og kørte til Ålborg for at hente hendes bohave. Det blev en lang og drøj tur. Turen derop gik nogenunde, men hjemturen var rædselsfuld. Det var bidende koldt og blæste en mindre orkan. Gang på gang måtte jeg stoppe bilen og ud og surre presenningen fast. Til sidst stoppede vi et sted hved en købmand, hvor jeg ville forsøge at få noget mere reb. Der var ingen hjemme, men der hang en lang udtræksstige på væggen, og den kom desværre til at mangle snoren. Med den nye snor gik det nogenlunde resten af vejen, til vi endelig nåede hjem i buldermørke langt ud på aftenen til nogle meget bekymrede forældre. Ja - så kunne vi endelig flytte ind i vores egen lille lejlighed. En skøn fornemmelse, og et par måneder efter begyndte Bodils mave at vokse.

Toppen af siden


FERIER

Som barn var jeg ofte på ferie hos familie. I Holsted hos moster Ellen og onkel Peder, I Årre hos onkel Hans og moster Edel. Her var ofte fætre og kusiner fra Sjælland på besøg. I Vordingborg hos fætter Niels og i Faxe hos fætter Jørn. Skolebørn kunne søge om at få en frirejse til toget i sommerferien, og det benyttede jeg mig af. Det var spændende at få det firkantede stykke pap der var billetten, udleveret lige før sommerferien.
Engang onkel Hans og moster Edel havde været på Masnedø og hente en bilfuld feriebørn, blev der også fundet plads til mig da de kom til Fredericia og den efterfølgende køretur over Gørklint, hvor et par blev læsset af, til Årre, glemmer jeg aldrig. Der var en fantastisk stemning i bilen og der blev sunget hele vejen. Hovedvej 1 var dengang en smal vej hvor der lige var plads til at to biler kunne passere hinanden og vejtræerne stod tæt langs vejsiderne. Jeg husker stadig lidt af de sange vi skrålede. Bl.a. følgende:

Vi går ud ad landevejen to og to
og vi standser når vi kommer til en kro,
vi går ind i kroen sammen alle mand
og forlanger alle sammen et glas vand.
Krittevitte vit bum Kritte vitte vit bum bum.
o.s.v.

og

En mand der hedder Per
går ude når det sner
han har en kost og spiser ost
hvad skal han så med mer.
Molasses molasses det er en tosset sang
Molasses molasses og nu går vi i gang.
o.s.v.

Hos Ellen og Peder i Gørklint.
Ellen og Peder havde en lille landejendom i Gørklint. Her var det spændende at komme og følge med i arbejdet i marken og i stalden. Vi fejrede også jul et år i Holsted. Peder og Ellen var barnløse. De fik en søn som døde kort tid efter fødselen. De var glade for at have deres søskendebørn på besøg. Af onkel Peder fik jeg min første cykel da jeg var 6 år. Han klippede også tegneserier ud af avisen og gemte til mig og klippede heste og køer ud af papir. Engang fik jeg i julegave en hest med vogn af træ og med mælkejunger på ladet.

Toppen af siden

Hos Hans og Edel i Årre.
Hans og Edel var også barnløse og det var et herligt sted at komme på ferie. I sommerferien kunne der være en helt flok fætre og kusiner på ferie samtidig.
Hans var smedemester og havde et par svende og en lærling på værkstedet. De ugifte boede og spiste hos deres mester.
Det var altid spændende at se hvad der foregik i smedjen og ligeledes se de store arbejdsheste blive skoet. Om aftenen kunne der være store vandkampe omkring huset hvor også smedene deltog.
I køkkenet var der et stort køkkenbord med en lang bænk langs ydervæggen så der kunne bænkes mange når det var spisetid og Edels mad smagte altid godt.
I kælderen lugtede af fugt og sæbe og her var en bruser smedene vaskede sig under. Jeg har nogle gange været med Hans ude hos bønderne når han skulle reparere en maskine. Han havde en gammel Ford A der lugtede dejligt af benzin. Jeg ventede somme tider medens han skruede på en selvbinder eller lignende og ikke mindst snakkede. Når han kom tilbage fik jeg gerne lov at starte bilen.
Hans havde nemt ved at komme i snak med folk og næsten lige meget hvor han kom i landet fandt han nogen han kendte eller som kendte nogen han kendte.
Hans og Edel holdt hogle store gilder hvor hele familien var med.
På kroen kom af og til en omrejsende biograf og jeg husker tydelig at jeg så filmen "Den blodrøde pirat". Fremviseren og et stort transportabelt lærred blev sat op i salen der var stuvende fuld. Nogle gange var der pause medens der blev skiftet filmrulle.
De første træsko jeg kan huske jeg havde blev købt hos købmand Klit lige overfor smedien.
Vi sov på et stort værelse i den ene ende af loftet. I den anden ende lå smedenes værelser og midt på var der et åbent loftsrum. Her var der kister med gamle numre af Familie Journalen der blev flittigt læst af feriebørnene.
Et år fik jeg en lille tekno elmotor der kunne drive et par modelmaskiner med elastiktræk af Onkel Hans og Moster Edel i julegave.
Som dreng var jeg priviligeret i Årre. Pigerne derimod skulle hjælpe til i køkkenet. Da jeg var en af de mindste blev de også kommanderet til at tømme min natpotte, og det var der nogle der protesterede lidt over. Et af de værste tordenvejr jeg har oplevet var i Årre hos Hans og Edel. I Hannerup oplevede jeg et hvor lynet slog ned lige ved huset og et som tændte ild i en længe på en gård på Skovvej. Vi kunne se ilden fra køkkenvinduet og far var oppe og hjælpe med at redde ting ud af bygningen.
Var det tordenvejr om natten stod de voksne gerne op og tog tøj på så de var klar hvis et lyn skulle sætte ild i huset.

Hos fætter Niels på Masnedø.
Det var også spændende at komme til Masnedø på Pilealle 4, hos morbror Otto og tante Bodil. Her skete altid en masse. Pigerne var nogle vandhunde og sprang i vandet fra Masnedsundbroen. Om aftenen blev der altid leget foran huset og på vejen.
Fætter Niels og mig sov i et skur ude i haven. Niels, nabodrengen Kjeld og jeg stod tidligt op. Allerede når det begyndte at lysne, for så skulle vi ud og sætte kroge i Storstrømmen. Aftenen i forvejen skulle der først stryges rejer som agn og så skulle kroglinerne eses. De blev lagt omhyggeligt i ringe i træbakker med fugtigt sand imellem lagene så de ikke skulle filtre sammen.
Der var kun et lille stykke vej fra huset ned til vandet hvor der lå en træjolle. Den roede vi om under Storstrømsbroen i og satte kroglinerne ud. Først en ankerklods med et flag og så roede man forsigtigt fremad medens linen blev trukket ud af bakke. Til sidst en ankerklods med et flag.
Så roede vi ind til land og ventede et par timer til vi skulle have krogene op igen og der var altid god fangst af især ål. Fangsten anbragtes i et hyttefad nede ved bådbroen.
Engang riggede vi et sejl til af en stor sæk og sejlede med vindkraft fundt om Masnedø.

Hos fætter Jørn i Faxe.
Faxe var også et spændende sted at holde ferie. Morbror Viggo og tante Misses hus i Torvegade 40 lå lige ud til kalkbruddet, der var et spændende sted at komme og bl.a. lede efter fossiler. Fætter Jørn, der var spejder med liv og sjæl, manglede ikke fantasi og der var mange ting der skulle afprøves. Bl.a. forsøgte han at lave en flammekaster af en cykelpumpe der fyldtes med petroleum.
Vi var også på spændende ekspeditioner til bl.a. Ladepladsen.
På Skyttevej fik vi motorcykel og kunne køre på telttur de 14 dage ferien varede. Det var spændende at komme rundt og se hele Danmark. Teltpladserne var primitive. En mark med en koldtvandshane, et gammeldags lokum og et halmskur hvor man kunne hente en trillebør halm og bruge som liggeunderlag. Der var ikke fast bund i teltene dengang. Til gengæld var de næsten gratis at benytte. Et par kroner for en overnatning og 50 øre til halm.
Da jeg blev gift fortsatte vi med at tage på telttur, som nu kaldtes camping. Campingpladserne havde fået vaskerum og andre faciliteter og kaldtes Campingpladser og teltene havde fået oversejl og fast bund.
Der var kommet villatelte og mange havde anskaffet sig en campingvogn.
Vi tog også ud af landet. Først til Sverige og Norge, senere til Hartzen, Holland og Østrig.
På et tidspunkt blev teltet skiftet ud med en teltvogn.
Først lånte vi mine forældres, og senere købte vi selv en brugt.

Toppen af siden


VOKSENLIVET


REJSER

En gang blev det moderne at tage på charterrejse og rejseselskaber som Spies og Tjæreborg havde gyldne dage. Vi kom dog ikke med på vognen men foretrak at tage ud på egen hånd. Vi har besøgt Norge, Sverige, Holland, Tyskland og Østrig på campingture.
På vores sølvbryllupsdag tog vi til London. Vi sejlede til England fra Esbjerg og kom til London med bus. Vi slap dog ikke for at holde fest efter at vi var kommet hjem.
Lige inden jeg startede som selvstændig i 1988, tog vi med toget til Rom og var der en uges tid. Senere besøgte vi Paris også med tog.
En tur med fly til Madeira er det også blevet til.
Så tog vi en bustur til Prag i 2001, Berlin 2013, Budapest 2014 og Bruxelles 2015.


1996 - FAR DØR

Far var i 1995 indlagt flere gange på sygehuset, hvor han bl.a. blev opereret for kræft i prostata. Han var lige fyldt 80 år. Operationerne tærede på hans kræfter, og da man ikke kunne kurere ham, men måtte sætte et kateter op i den nyre han havde tilbage (han havde fået fjernet den ene nyre, som var skrumpet ind, nogle år før), følte han sig modløs og ked af det, men håbede på, at han kunne få kateteret fjernet igen, hvilket lægerne havde givet ham håb om. Det gik dog ikke som han håbede. Ved den sidste indlæggelse, forsøgte man at få hul igennem, men det lykkedes ikke, og efter den tur, blev han gradvis svagere og svagere. Han fik sværere og sværere ved at spise, og kunne ikke altid holde maden i sig. Hans medicinforbrug voksede støt, og han blev mere og mere træt. Efterhånden kunne han kun ligge på sofaen og lige rejse sig op på højkant når han skulle spise og drikke, og til sidst kunne han heller ikke det. Mor kunne til sidst ikke klare at ordne ham, så plejepersonale kom og hjalp ham op om morgenen og ind på sofaen, og igen i seng om aftenen. Han havde meget ondt, så han måtte tage smertestillende medicin døgnet rundt. Hans sanser var der ikke noget i vejen med, men til slut havde han svært ved at tale. Lørdag den 16. marts, ringede mor og bad mig komme ind. Far havde fået lungebetændelse og havde det dårligt. Bodil tog med, og vi var der omkring kl. 11. Bodil hentede rundstykker ved bageren, og far ville op og sidde og også prøve at spise et rundstykke. Det lykkedes ham med stort besvær at spise et halvt, og det skulle blive hans sidste måltid. Far lagde sig ned igen og sov hurtigt. Ved 16 tiden ringede mor igen. Far var blevet meget dårlig og sygeplejersken, der var der, havde sagt, at mor skulle ringe efter mig. Bodil var lige gået hen for at hvile sig, men fik hurtigt noget tøj på og vi skyndte os derind. Jeg mødte far og sygeplejersken i døren til stuen. Far sad på bækkenstolen og var ved at blive kørt ind til sengen. Far hang slapt forover på stolen, og idet jeg gik forbi, greb han min hånd og trykkede den som et sidste farvel.
Jeg hjalp med at få far op i sengen. Han var meget bleg og havde en rallende og anstrengt vejrtrækning. Vi ventede på at vagtlægen skulle komme og tilse ham. Lars Søren og Karen var efterhånden kommet til stede. Far kunne ikke tale mere, men svarede på spørgsmål ved at nikke eller ryste på hovedet. Jeg hjalp lægen med at rejse far op i sengen så han kunne lytte på hans lunger, far var fuldstændig slap. Da lægen havde undersøgt far, kunne vi forstå på ham at far havde lungebetændelse i højre side og at der intet var at stille op, bortset fra at lindre, hvilket vi dog godt var klar over. Han fik en smertestillende, og en vanddrivende indsprøjtning. Han lå med åbne øjne og vi havde kontakt med ham, men han kunne ikke tale. Han gjorde tegn til at han ville noget, og til sidst fandt jeg ud af, at han gerne ville højere op at ligge med hovedet. Da vi havde fået ham højere op, rallede han ikke så meget mere. Efterhånden faldt han dog hen i hen i en døs, og vi troede alle, at vi havde haft kontakt med ham for sidste gang. Søren og Karen blev der til omkring kl. 23. Hver anden time kom der sygeplejerske for at tilse og vende ham. De mente ikke der var langt igen, men da morgenen kom, var der ikke sket nogen forandring. Den sygeplejersker, der havde dagvagten, mente ikke, at far skulle have mere smertestillende. Ved hendes sidste besøg, blev far vasket og ordnet over hele kroppen, og vi blev meget chokeret, da hun kom ud og fortalte, at hun havde haft kontakt med ham. Da vi kom ind, lå han med åbne øjne og kikkede op os. Vi spurgte ham om han havde ondt og han rystede på hovedet. Da jeg spurgte om han var tørstig, nikkede han kraftigt, og vi prøvede at rejse ham op og give ham lidt vand i en tudkop. Det lykkedes ham med stort besvær at få et par dråber ned, men det lød næsten som han var ved at kvæles. Jeg hentede Lars, og passede Rasmus imens. Da jeg kom tilbage, var far igen døset hen, og vi havde ikke mere kontakt med ham.
Tiden sneglede sig afsted, og vi var alle meget trætte. Det lykkedes at få mor til at tage en sovepille ved 23. tiden, og hun faldt også hurtigt i søvn. Jeg lagde mig på sovesofaen i værelset, medens Bodil holdt vagt fra en lænestol i gangen. Kl. 1 skiftede vi. Fars åndedræt blev stadig heftigere og kortere, og sygeplejerskerne fortalte, at hans fødder var ved at blive blå, hvilket var et tegn på. at dødsprocessen var i gang. Vi skulle have skiftet igen kl. 3, men Bodil kunne ikke blive vågen, så jeg fortsatte vagten. Da klokken nærmede sig 5, kunne jeg høre der skete noget. Åndedrættet stoppede i perioder, så jeg vækkede Bodil, og hun nåede lige at se far drage sit sidste åndedrag. Far fortrak ansigtet 2 gange som i smerte, og lå så stille. Jeg vækkede mor, som vågnede med et voldsomt sæt. I det samme kom sygeplejerskerne ind af døren, hvilket var en stor lettelse. Klokken 5.02 standsede fars hjerte.
Far blev med det samme gjort i stand og fik en hvid skjorte på. Senere kom vagtlægen for at konstatere, at døden var indtrådt, og omkring 7.45, blev far hentet af Falck og kørt i sygehusets kapel. Fra køkkenvinduet så vi ham blive kørt ud til bilen. Hans ansigt var ikke dækket til. Det var det sidste mor så af far. Bodil havde taget fri for arbejde, og mor kom med ud til os, og var hos os til om aftenen, hvor Bodil blev hos hende natten over, og sov hos hende i dobbeltsengen.
Om formiddagen var jeg hos bedemanden og fik ordnet bisættelsen, som blev fredag den 22. kl 14.00 fra Sct. Michaelis kirke. Senere ringede jeg til fars søskende, og fortalte om dødsfaldet. Mor ringede selv til de øvrige, der skulle med til bisættelsen. Præsten Bjarne Hviid, var ude og tale med mor om bisættelsen tirsdag kl. 10, og samme dag var jeg på kirkegården for at bestemme stedet, hvor urnen skulle sættes ned, og senere hos stenhuggeren, for at bestille pladen til graven.
Onsdag aften var Karen, Lars, Tove Jørgen sammen med mig i sygehusets kapel og se far ligge i kisten. Det var et næsten overnaturligt syn. Far havde haft sin guldring på. Den var taget af, og jeg fik den med da vi gik. Far havde ønsket at jeg skulle have ringen efter ham. Bodil var med mor ude at købe en ny frakke til bisættelsen.
Karen sov hos mor på sofaen i det lille værelse tirsdag og onsdag nat.
På dagen for bisættelsen, var jeg inde og hente mor ved 11 tiden. Vi spiste frokost, og ved 13.30 tiden kørte vi til kirken. Kisten var smukt pyntet med gule påskeliljer og blå iris, og der var 4 kranse samt mange bårebuketter. Far havde ønsket salmerne: "Jeg er træt og går til ro", Under dine vingers skygge" og "Altid frejdig". Som den fjerde salme havde vi valgt morgensalmen "Lysets engel går med glans". Da højtideligheden var slut, blev kisten båret ud til bilen af Tove, Jørgen og Jan på den ene side, og mig, Søren og Lars på den anden. Da bilen var kørt med kisten , kørte vi ud i motorbådsklubben og fik kaffe. Herpå vi tog på kirkegården for at se, om blomsterne var kommet fra kirken, hvilket de dog ikke var. Så tog vi hjem til mor og spiste smørrebrød. Alt i alt en dag, far ikke kunne have ønsket sig bedre. Næste formiddag var vi så med mor ovre at se blomsterne.
Mandag den 1. april kl. 12.30, blev fars urne sat ned i Bøgeplænen på asistenskirkegården. Med ved nedsættelsen var Tove og Jørgen, Lars, Trine og Rasmus, Karen, Lars, Bodil og mig. Bagefter var vi hjemme hos mor og drikke kaffe.

Toppen af siden


MORS LIV SOM ENKE

Mor var på det tidspunkt allerede temmelig svagelig og kunne ikke klare sig uden hjemmehjælp.
Da hjemmehjælpen ikke længere måtte handle for de gamle, fik Erik det job at købe ind en gang om ugen, og fik senere jobbet som vinduspudser. Da Bodil gik på efterløn blev det hende der overtog indkøbene og havde mange gange mor med i bilen ud at handle. Handelen afsluttedes med en kop kaffe og en flødeskumskage. Da mor ikke længere kunne klare at vaske sit tøj selv, tog Bodil over. I starten vaskede hun alt hends tøj, men da hun senere kom på plejehjem, slap hun for at vaske sengetøjet.
Da mor kunne fejre sin 90 års fødselsdag 15/1 2005 på Fuglsangcenteret, havde hun boet på Vesterbrogade i 12½ år.
Det gik stille og roligt ned ad bakke med helbredet og den 8. september 2006 flyttede hun for sidste gang til Erritsø. Stue 24 på plejehjemmet Skovhave i Erritsø blev hendes sidste hjem.
Tiden på plejehjemmet var ikke en god tid for hende og hun brød sig ikke om at være der. Hun deltog stadig i fødselsdage og familiesammenkomster, men måtte sige fra flere og flere gange.


MOR DØR

Juleaften 2007 var hun for sidste gang uden for plejehjemmet for at fejre juleaften et par timer hos Karen og Ole. Nytårsaften, hvor hun plejede at være hos os, tilbragtes i sengen på plejehjemmet.Hun havde i årevis haft problemer med en dårlig tå og den blev den direkte årsag til at hun døde den 12. april 2008 kl. 20.40. Aftenen før kom Tove og Jørgen og sad sammen med Bodil og Erik hos hende et par timer, og det lykkedes Tove at få kontakt.
Den sidste uge var hun ikke kommet ud af sengen og det stod klart, hvor det bar hen. Tåen kunne ikke behandles og der gik koldbrand i den så man gik over til smertelindrende medicin. Bodil og Erik sad ved hende da hun døde 20.40, overgangen fra liv til død var næppe mærkbar. Hun blev bisat fra Erritsø Kirke den 16. april. Efter hendes eget ønske blev salmerne: Jeg er træt og går til ro, Herrens venner, og altid frejdig sunget. Efter bisættelsen samledes familien i restaurant Oven Vande ved lystbådehavnen, hvor hende og far havde haft mange gode timer i deres båd.


VI KØBER HUS

Vi var efterhånden ved at vokse ud af den lille lejlighed i Dronningensgade 28, 3., hvor der var stablet op fra gulv til loft og selv trappegangen måtte bruges til vores fryser. Vi begyndte derfor at se os om efter noget andet der helst skulle være vores eget.
Et firma der hed Høm Huse solgte huse i byggesæt specielt til selvbyggere, og vi var henne og høre om produktet, men det blev dog ikke til noget.
Fredericia kommune var samtidig i gang med at udstykke byggegrunde i Stjernekvarteret, og vi reserverede en byggegrund på Marsvænget og jeg tegnede selv det hus, der skulle bygges på grunden, men det endte med, at vi ikke kunne vente længere og i stedet ville prøve at finde et nyere brugt hus.
Vi var rundt og se på forskellige som vi ikke kunne bruge og faldt så over en annonce i avisen om et "eksklusivt" hus i Erritsø. Det var godt nok langt ude på landet, men vi besluttede alligevel at tage med ejendomsmægleren ud og se på det.
Tilfældigvis havde han to huse til salg samtidig. Landlystvej 5a og 5b, og vi så først på 5a.
Det var ikke helt som vi kunne tænke os og så var vi bag efter inde og se 5b og det faldt vi pladask for. Prisen var sat til 179.000,-kr., som jeg dog fik forhandlet ned til 174.000 kr. Vi havde far med ude at se på huset og han fandt det ok. Senere fandt jeg dog ud af, at han havde overset en hel del. Vi besluttede, at jeg skulle skrive under på slutseddelen og så var vi var blevet husejere.
Overtagelsen skulle ske den 15. november 1969, ca. tre mdr. efter at vi købte det, og vi kunne næsten ikke vente.
Vi flyttede ind i huset som det stod uden hverken at male eller tapesere. Vi havde simpelthen ikke råd, da økonomien var spændt til bristepunktet.
Budgettet kunne lige netop løbe rundt, da jeg for nylig var steget til fra 2.300 til 3.000 kr. i måneden fordi jeg havde skiftet job. Der var høj inflation på de tidspunkt og lønnen steg med 10-12 % om året, så ret hurtigt kunne økonomien begynde at løbe rundt.
Opvarmningen var meget moderne kalorifereopvarmning med en varmeovn i en kanal som luften blev blæst forbi og ud gennem riste rundt langs væggene.
Det virkede, men når vi kom ind i huset udefra, lugtede der af fyringsolie i hele huset, så da vi havde råd blev olieovnen erstattet af en kalorifere inde i kanalen og et almindeligt oliefyr udenfor.
Så kunne vi også slippe af med den elopvarmede vandvarmer der var dyr i strøm.


VI BYGGER TIL

De værelser der var i huset var meget små og vi var derfor nød til at lave en tilbygning for at få mere plads. Jeg tegnede derefter en vinkeltilbygning der rummede en lukket garage, et værelse samt et ekstra toilet og et depotrum. Tegningen blev indsendt i juli 1981 og vi fik byggetilladelse uden problemer. Til at dække omkostningerne havde vi taget et byggelån på 65.000 kr.
Jeg startede med at rive den gamle carport ned og så snart byggetilladelsen var i hus den 4. september, begyndte jeg på udgravning af render til fundamentet. Søren hjalp lidt til med dette arbejde der foregik ved håndkraft med spade, skovl og trillebør. Hele byggeriet blev udført uden brug af håndværkere. Efter at fundamentet var støbt startede vi på opmuringen. Far og jeg murede og Søren var arbejdsmand så det gik strygende. 4/10 var spærene rejst og vi kunne holde rejsegilde.

Det var hårdt at skulle passe sit normale arbejde og bygge hus i fritiden. Så snart jeg kom hjem fra Veksø trak jeg i arbejdstøjet og gik i gang, og blev ved så længe det var lyst.
Søren startede med at blande mørtel og lægge sten på stilladset når han kom fra skole og far kom omkring samtidig, så de var som regel i gang, når jeg kom fra arbejde. Også i weekender blev der arbejdet.
1/12 kom ibrugtagningstilladelsen efter at byggeriet var blevet synet, og Søren kunne flytte ind i sit nye værelse. De to gamle værelser blev slået sammen til et som Karen overtog og Lars havde værelset ind til bryggerset.
Jeg havde en autoriseret elinstallatør ude og syne installationerne og sige god for dem. Jeg købte alle materialerne hus ham så det var en del af aftalen.
Det gamle eternittag blev fornyet ved samme lejlighed.
Lånet på de 65.000kr. slog fint til og der var penge til overs til tæpper på værelserne og et nyt loft i de gamle værelser.


SVIGERFAR DØR

Sommerferien 1973 startede med, at vi kørte omkring Tistrup, hvor børnene var, og tog dem med på camping. Vi skulle til Fur og Mols. Vi havde en fin tur men da vi kom hjem 7. juli, blev vi mødt af meget alvorlige naboer, der kunne fortælle, at de havde været på nippet til at efterlyse os i radioen, fordi Bodils far havde mistet livet ved en tragisk trafikulykke den 6. juli.
Man havde ikke kunnet komme i kontakt med os og havde ringet til min søster og daværende svoger, der boede på Rubinvej 12. De havde kontaktet naboer og mine forældre for at prøve at finde ud af, hvor vi befandt os uden at det kunne lykkes, og var endog brudt ind i huset for at lede efter noget, der evt. kunne fortælle, hvor vi var. De var derfor noget lettede, da vi dukkede op.
Anders havde været på vej på hjemmefra på cykel over til Jens i Tønning, og på Varde-Ølgod landevej, lige over for Strebel, svingede han pludselig over vejen mod en sti over marken, uden at se sig tilbage og blev ramt af en bil der slyngede ham på hovedet ned i asfalten. Han blev erklæret død kort tid efter ankomsten til Varde sygehus.
Dagen efter kørte vi ud til sygehuskapellet i Varde, hvorfra han blev kørt til kirkegårdskapellet i Tistrup. Han var ilde tilredt men Bodil gik alligevel ind for at se og tage afsked med sin far.
Da begravelseshøjtideligheden i kirken var overstået skulle jeg, sammen med Jens bære hovedenden af kisten som er den tungeste.. Desuden bar fætrene fra Strebel. Graven lå i udkanten af kirkegården og der var langt at bære. Et par steder på ruten var der stillet skamler så bærerne kunne tage sig et hvil. Anders var kraftig bygget og vejede nok i overkanten af 100 kg så det var hårdt tiltrængt. Man kunne også skifte side så det ikke var samme hånd man bar med.
Aldrig har jeg svedt så meget. Jens var lavere end mig og jeg følte jeg bar hele forenden af kisten selv, jeg var flere gange tæt på at miste grebet og mine knoer var helt hvide så hårdt holdt jeg fast i håndtaget. Langt om længe kom vi hen til graven og jeg skulle også have det ene tov i forenden og sænke kisten ned i graven.
Det havde jeg også frygtet for der var kun fire til dette. En i hver hjørne. Det var dog ikke så slemt som at bære for her var vægten mere ligeligt fordelt. Bagefter var følget til kaffe på kroen.
Jeg har både før og siden båret kister til graven, men aldrig oplevet det så slemt som denne gang.
Anders blev 73½ år.


SVIGERMOR DØR

Svigermor Karen kom til at leve mange år som enke efter Anders's død. Hun blev boende i stuehuset i Hetofte og hjalp også Jens med husholdningen i Tønning.
Da hun ikke magtede det mere fik hun en lejlighed i nogle ældreboliger tæt på plejehjemmet i Tistrup. Her boede hun til hun var over 90 og blev så svag at hun måtte flytte over på Plejehjemmet.
Hendes sidste leveår var ikke så rare. Hun fik nogle meget smertefulde sammenfald i ryggen, og faldt flere gange ud af sengen. En aften hun sad og så fjernsyn sammen med Jens, snublede hun over noget, faldt og brækkede hoften så hun måtte på sygehuset i Grindsted. Hun så i starten ud til at have det rimeligt godt, men pludselig begyndte det at gå ned ad bakke. På det tidspunkt havde Jens planlagt at fejre sin 60 års fødselsdag i Kvitåvattn i Norge og havde inviteret familie og gymnastikvenner med. Den eneste der ikke var med i Norge var Karen der lige havde født Sofie.
Medens vi var i Norge gled hun ind i koma, og kom ikke siden til bevidsthed. Karen og Ole nåede lige at besøge hende så hun kunne se Sofie, før hun døde.
Hun døde uden at have nogen familie hos sig, kort tid efter at vi var kommet hjem.
Da vi fik meddelelsen, mødtes vi med Jens og kørte ud på sygehuset for at se hende.
Også hende var jeg med til at bære til graven, men her var der ingen problemer med at bære.
Hun døde den 3. oktober 1998 og blev begravet den 9 lige fyldt 91 år.


HOS FRISØREN

Jeg kan tydeligt huske når jeg var med min far til frisør. Det var hos barbermester Sv. B. Vesthede, der havde salon på Prangervej 30.
Han havde et specielt polstret bræt der blev lagt over frisørstolens armlæn, som jeg skulle sidde på. Han brugte ikke elektrisk hårklipper men en håndklipper der nappede i huden når man blev klippet i nakken.
Dengang barberede mange mænd sig ikke selv men gik til barber nogle gange om ugen. Barberingen foregik på den måde at kunden først fik lagt et varmt håndklæde over skægget. På væggen hang en maskine med et håndtag barberen kunne dreje på, og så kom der tyk skum ud i en barberkop. Håndklædet blev taget af og hovedet sæbet ind. Så blev barberkniven skærpet på en læderstrop der hang på barberstolen og så blev ansigtet skrabet. Den sæbe der blev skrabet af blev tørret af i håndklædet som barberen havde over den ene arm.
Lidt længere oppe ad Prangervej, på den anden side af vejen, lå en damefrisørsalon ved siden af et mejeriudsalg. Engang jeg skulle til afdansningsbal, havde min mor fundet på at jeg skulle koldpermanentes og have store fald i håret.
Det var en pinlig affære at sidde i tørrehjelm sammen med damerne og jeg husker endnu lugten fra permanentvæsken jeg fik smurt i håret. Normalt nøjedes jeg med at blive fønbølget hos herrefrisøren, men dette skulle kunne holde længere.


HOS KØBMANDEN

Lige fra helt lille blev jeg sendt afsted til købmand når mor manglede noget.
I Hannerup var det til Købmand Johs. Nielsen på hjørnet af Brovej og Skovvej.
I vinduet ud mod Brovej stod den store forkromede kaffemølle. Når man skulle have kaffe blev bønnerne først helt op i en af de store tragte og efter malingen havnede de i en skuffe. Derefter blev mængden vejet på en lille vægt med lodder.
Næsten alt var dengang i løs vægt og skulle vejes af i poser.
Væggen bag disken havde store skuffer til mel, sukker og gryn.
Skulle man have sennep medbragte man selv et glas og fik det pumpet op fra en stor beholder. Gær blev skåret ud af en stor blok og ude på kundesiden af disken stod en stor trætønde med spegesild.
Man betalte ikke hver gang man handlede men engang om ugen eller hver 14. dag.
Det man købte blev skrevet ind i en kontrabog som så blev afregnet med mellemrum.
Når man betalte fulgte der gerne et stort kræmmerhus bolcher med.
Bolcherne opbevaredes i store blikdåser.
Sprit og petroleum hentede man også i dunke og flasker.
Petroleum havde købmanden i en tønde i kælderen. Den brugtes til primusén som ofte brugtes til at lave mad på om sommeren eller til Bessovnen, der var en varmeovn.
Købmanden var den eneste i området der havde telefon, så den blev brugt både når man skulle ringe til læge eller familie, eller familien ringede med en besked.
Så tog købmanden mod beskeden, skrev den ned og sendte bydrengen afsted med den.
Vi fortsatte med at handle hos Johs. Nielsen både da vi flyttede på Skyttevej og senere til Dronningensgade. Købmanden sendte bydrengen efter bogen en gang om ugen og kom så senere med varerne.
I Dronningensgade havde Nielsen fået varebil og hentede selv bogen og bragte varerne ud. Utroligt at det kunne betale sig.


HOS SLAGTEREN

Vores slagters butik lå på Prangervej. Slagteren var altid iført en hvid kittel, der godt kunne være plettet af blod fra dyrene.
Bag butikslokalet førte en stor kraftig hvid dør ind til kølerummet.
Herinde hang hele kroppe af grise og køer i kroge under loftet.
Oksekød skulle hænge og modne i mange dage før det kunne spises.
I butikken stod en stor træblok, hvorpå der lå en stor kødøkse og en kødsav som brugtes når kroppene skulle parteres. I vinduet lå udskårne kødstykker og forarbejdede produkter som f.eks. pølser og sylte. Når man f.eks. skulle have for 25 øre leverpostej, skar slagteren en tyk skive af en stor postej og pakkede den ind i et stykke pergamentpapir.
Skulle man have pålæg, blev det skåret i skiver på en stor pålægsmaskine og lagt i lag på pergamentpapir. Man betalte efter vægt. Et lag rullepølse var et bestemt antal skiver på et stykke pergamentpapir. Man kunne selv bestemme om skiverne skulle være tykke eller tynde. Endestykker og skiver fra pølserne, der ikke var perfekt afskåret, kunne man købe billigt. Skulle man have fars, købte man f.eks. 1 pund småkød og bad om at få det hakket.
Man kunne også købe lever og spæk og få det hakket flere gange, hvis man selv ville bage sin leverpostej, men de fleste havde selv en kødhakker. Hakket fars skulle steges samme dag, men købte man småkød som man selv hakkede, kunne det holde sig længere.
Nogle slagtere købte slagtedyr hos bønderne og slagtede dem selv.
Andre som handlede med salater, pålæg og delikatesser men som ikke slagtede, kaldtes viktualiehandlere. Slagterne handlede også med vildt som f.eks. Rådyr, harer, kaniner og andefugle. En del slagtere solgte også hestekød.


HOS BAGEREN

Bageren stod altid tidligt op og startede dagens brødbagning. Om søndagen når han bagte morgenbrød, startede han tit lige efter midnat.
Hos bageren kunne man købe rugbrød, franskbrød, sigtebrød, rundstykker, kryddere, horn, tvebakker og forskellige former for wienerbrød og konditorkager.
De fleste fik deres morgenbrød bragt ud og stillet ved hoveddøren om søndagen. Udvalget af morgenbrød var langt mindre end i dag.


HOS MEJERIUDSALGET

Byens mejerier havde mejeriudsalg rundt om i byen foruden de mælkevogne der kørte fra dør til dør og solgte mejeriprodukter 2 gange om dagen til husmødrene, der næsten alle sammen var hjemmegående. Vores mejeriudsalg lå på Prangervej.
Her købte man piske- eller kaffefløde, sødmælk og kærnemælk samt smør. Nogle udsalg solgte også ost. Salgsvognene solgte både mælk i løs vægt og på flasker. I løs vægt skulle man selv have emballage med.
Mælken blev tappet fra en mælkejunge med taphane og målt af i et litermål og derfra hældt over i kundens beholder.
Mejeriudsalgene solgte kun flaskemælk.
Sødmælken indeholdt en del fløde som lagde sig øverst som et gult lag i flaskerne.
Piskefløden kunne man få pisket til flødeskum som man fik i en papbakke.
I køkkenet havde man ingen elektriske hjælpemidler, så skulle man piske flødeskum måtte man bruge et piskeris hvis man da ikke havde en hjulpisker, der også var hånddrevet.
Mejerierne solgte ogå krystalis, der var vand frosset til isblokke. Dem brugte man til at lægge i isskabe før man fik køleskab. Nogle mejerier solgte også flødeis i spande.
Tykmælk lavede man selv om sommeren ved at hælde sødmælk i tallerkener og lade det stå natten over. Det syrnede så af sig selv, men man kunne godt tilsætte lidt kærnemælk for at fremme syrningen.


HOS FISKEHANDLEREN

Fiskehandlernes butikker lå inde i Fredericia. I fiskerihavnene var der flere fiskeudsalg og oppe i Danmarksstræde lå også en fiskeforretning.
Både i byen og på landet var der folk der gik rundt og solgte fisk ved dørene.
I byen havde de fiskene på en trækvogn, hvor de lå i trækasser på is.
Inden man fik maskiner der kunne fryse is, savede man isblokke i voldgraven om vinteren og opbevarede dem i et ishus dækket af tørvestrøelse. Så kunne de holde langt hen på sommeren. På landet kom der som regel en fiskemand forbi en gang om ugen.
Fiskeforretningen i Danmarksstræde havde et stort akvarium i vinduet hvori der gik levende ål. De øvrige fisk lå på is.
På havnen var fiskene i store hyttefade. Skulle man have nogle skrubber eller rødspætter gik fiskehandleren ud og fiskede en stak op af hyttefadet med et net og så kunne man vælge dem man ville have. Så skar han hovedet af dem, tog indmaden ud og flåede dem.
Til slut blev de pakket ind i et stykke pergamentpapir og en gammel avis.
Når min farfar købte fisk hos Søren Damgård på havnen, havde han altid et bundt gamle aviser med til ham. Så fik han fiskene lidt billigere. I min drengetid kunne man købe en stor sild for 10 ører.
Fiskehandleren solgte også rygede sild, makrel og ål.


BOSTEDER

POSITION STED

55.56313 9.76623 [55 33.788 9 45.974]

Født: Fredericia By- og Amtssygehus, Dronningensgade 97, 7000 Fredericia
55.55845 9.72145 [55 33.507 9 43.287] 1. adresse Hastrups Hus, 7000 Fredericia -1942-1950
55.56198 9.72982 [55 33.719 9 43.789] 2. adresse Forældres hus, Skyttevej 7, 7000 Fredericia 1950-1957
55.56963 9.76567 [55 34.178 9 45.940] 3. adresse Forældres hus, Dronningensgade 4, 7000 Fredericia 1957-1959
55.70635 12.50672 [55 42.381 12 30.403] 4. adresse Hos Frank og Lilly Jensen, Pilevangen 5, 2700 Brønshøj 1959
54.88845 10.41290 [54 53.307 10 24.774] 5. adresse Ubeboet hus. Ejer i USA, Nørregade 11, 5970 Ærøskøbing 1959
54.88847 10.41257 [54 53.308 10 24.754] 6. adresse Hos Fich, Nørregade 10, 5970 Ærøskøbing 1959-1960
55.48777 9.45563 [55 29.266 9 27.338] 7. adresse Hos enkekone, Seest bakke 71, 6000 Kolding 1961
55.67092 12.54877 [55 40.255 12 32.926] 8. adresse Vesterbro KFUM Balkon i festsal, Valdemarsgade 15, 1665 København V - 1962
55.68577 12.50990 [55 41.146 12 30.594] 9. adresse Delt værelse, Tesdorpsvej 78, 2000 Frederiksberg - 1962
56.16732 10.19667 [56 10.039 10 11.800] 10. adresse Langelandsgades kaserne, 8000 Århus 1962-1963
55.82343 8.20917 [55 49.406 8 12.550] 11. adresse Nymindegablejren, Vesterhavsvej 302, 6830 Nørre Nebel 1962
55.56720 9.76295 [55 34.032 9 45.777] 12. adresse Latinskolen, kvisten, Danmarksgade 61, 7000 Fredericia 1963
55.56947 9.76567 [55 34.168 9 45.940] 13. adresse Stuen, Dronningensgade 8, 7000 Fredericia 1964-1966
55.56880 9.76602 [55 34.128 9 45.961] 14. adresse 3. sal, Dronningensgade 29, 7000 Fredericia 1966-1969
55.54475 9.71803 [55 32.685 9 43.082] 15. adresse Erritsø, Landlystvej 5b, 7000 Fredericia - 15/11 1969-

SLUT

        

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286